Beleggen voor beginners: hoe starten met beleggen?

Ja, hoe start je met beleggen? Daar sta je dan met al die goedbedoelde adviezen. “Dat spaarboekje brengt niks meer op, investeer in iets anders”. “Aandelen, dat is het enige wat nog rendeert”. “Nu moet je niet naar de beurs trekken, iedereen zit er al op”. Zoals gezegd, allemaal goedbedoeld maar daar kan een ex-spaarder weinig mee aan. Voor zij die nog geen kennis hebben over de aandelenmarkt geven we 7 tips over beleggen voor beginners mee.

1. Beleggen is geen hobby

Versta ons niet verkeerd: beleggen kan ontzettend leuk zijn maar je mag het niet bekijken als een vrijblijvende hobby. Grootbanken zien beleggen uiteraard als een zeer competitieve business.

Daarom bekijk je jouw portefeuille best door de ogen van een professional. Het is belangrijk om jouw eigen portfolio goed te begrijpen, snap waar je winst maar ook verlies vandaan komt. Alsook de bedrijven waarin je investeert moet je kunnen doorgronden.

Eens je heel dit proces achter de rug hebt, wordt alles zoveel makkelijker. “Zal deze investering of belegging mij geld opleveren of zal ik er mijn broek aan scheuren?”, een evidente vraag die niet altijd gesteld wordt.

Vaak beleggen beginners in aandelen die hen aantrekkelijk lijken. Een verkeerde motivatie met niet zelden een verkeerde uitkomst.

Lees meerWat is beleggen? Lees onze uitgebreide definitie

In het begin kan beleggen wel eens grote gelijkenissen vertonen met gokken en veel beginnende beleggers willen dan ook begrijpen hoe de aandelenmarkt in zijn werk gaat. Ze denken al snel de bewegingen van grote indexen door te hebben maar het echte werk start pas wanneer ze het beleggen volledig au sérieux nemen.

Benjamin Graham zei het al enkele decennia geleden: “Slim beleggen doe je pas als je het bekijkt als een business”. Fondsbeheerders, analisten, traders en andere experts in financiële centra nemen de aandelenhandel zeer serieus en zo pak je ook maar beter de handschoen op.

2. Investeer om te beginnen in goede beheersoftware

In deze moderne tijden kost een degelijke internetverbinding, een geldbeheer app en investeringssoftware amper wat. Waarom zou je tijd, geld en moeite investering in het herontdekken van het warme water als alles al voorhanden is?

Om te starten met beleggen investeer je idealiter in twee types software: eentje voor de persoonlijke kosten en uitgaven en eentje voor de aandelenhandel. Op die manier hou je duidelijk het onderscheid: eentje voor de winst of verlies te tracken en eentje om de aandelenkoersen, analyses, etc bij te houden.

Geen van beiden zal van jou een financieel grootmogol maken. Wel helpen ze je om georganiseerd en gestructureerd te werk te gaan. De soms complexe situatie wordt overzichtelijker en dat draagt bij tot een beter begrip van de zaken. Het zal je ook makkelijker toelaten om een lucratief aandeel op de radar te krijgen, eentje die je een aantrekkelijk rendement kan bieden aan een interessante prijs.

3. Stop nooit met bijleren

Experts zijn het over eens: iedere beleggen zou een basis accountancy onder de knie moeten hebben. Het lezen van een jaarlijks rapport is broodnodig, zo vindt ook een goeroe als Warren Buffett. Een brok geschiedenis, met andere woorden een brede tijdshorizon, is ook altijd goed meegenomen voor een beginnende belegger.

Boeken voor de beginnende belegger

Je hoeft geen ambitie te hebben om zelf boekhouder te worden maar gewoon wat eenvoudige principes (her)kennen en interpreteren is vaak al genoeg. De spelregels van het spel begrijpen, zo simpel kan het zijn. Duizenden boeken zijn er geschreven over investeren, traden en beleggen – en je hoeft ze echt niet allemaal gelezen hebben. Aan enkele basisboeken over beleggen heb je al genoeg om jouw theoretische kennis bij te spijkeren.

Lees meer12 boeken die elke belegger zou moeten lezen

Financiële bronnen

Vooraleer te starten met beleggen kan je je maar beter voldoende informeren over: economische ontwikkelingen en vooruitzichten, de markten en de aandelen die jou interesseren. Ver hoef je het niet te zoeken: lees elke dag de krant. Financiële dagbladen zoals De Tijd, Financial Times, Wall Street Journal kunnen helpen om bij te blijven met de belangrijkste zaken. Ook kan je financiële websites raadplegen zoals: Yahoo finance. Professionele beleggers maken ook nog eens gebruik van accounts op diensten zoals Bloomberg en Reuters. Gezien iedereen op hetzelfde moment dezelfde dingen te weten komt, zijn dit wellicht niet de plaatsen om het onderscheid te maken.

En toch moet je niet teveel in de voetsporen van de experts proberen te treden. Enkele van de meest gekende beleggers, zoals Peter Lynch, suggereerde dat hints uit het dagelijkse leven meer inspiratie kunnen opleveren.

Dagdagelijkse bestedingspatronen

Zo “gebruikte” Lynch zijn vrouw haar shopping gewoontes om te analyseren welke merken aan populariteit wonnen. Volgens Lynch brachten traders en aandelenhandelaar teveel tijd door in een kunstmatige bubbel.

Ouderwets zijn de inzichten van Peter Lynch allerminst. In 2012 nam een financiële nitwit de proef op de som en slaagde er in om tijdens een moeilijke beursperiode van 20.000 dollar ineens 2 miljoen dollar te maken. Alles behalve een koud kunstje.

Volgens de amateur-belegger waren er duidelijk tendensen te ontwaren in de bestedingspatronen van vrouwen, jongeren en lage inkomens. De man investeerde in aandelen die iedereen kon bezitten en merkte trends op voordat bankiers die gezien hadden en boekte dan ook aanzienlijke winsten.

4. Leer alles over geldbeheer

Elke belegger zal ooit eens een klap krijgen, zo’n verlieslatend aandeel mag in geen geval jouw volledige portefeuille hypothekeren. Belangrijk is dus om de zaken verstandig en gespreid aan te pakken. Door de jaren heen is het glashelder dat beginnende beleggers vragen stellen als “Heb je geen goede tip voor me?” en “Wat denk je dat ik moet kopen?”.

Lees meer: 3 belangrijke richtlijnen voor beginnende beleggers

Professionele beleggers stellen nooit dit type vragen, ze hebben ideeën genoeg. Ideeën die ze niet willen delen met anderen, want daar verdienen zij hun boterham mee. Integendeel, ze bestoken je liever met wat extra vragen. “Welke sectoren vind je interessant en waarom?” Het verschil in aanpak is als dag en nacht.

Spreiding aandelenportefeuille

Iemand als Warren Buffett noemt wat hij doet asset allocatie en niet beleggen. Asset allocatie betekent dat je jouw investeringen verspreidt over tal van producten. De kunst is om een evenwicht te vinden dat optimaal rendeert. Asset allocatie en risicomanagement begrijpen is primordiale technieken die vaak over het hoofd worden gezien door amateurs en soms zelfs professionele financiële planners.

In de professionele wereld is een van de belangrijkste principes diversificatie. Harry Markowitz is een Nobelprijswinnaar Economie. Eén van zijn belangrijkste verwezenlijkingen was de ontdekking dat nieuwe vormen van assets het risico van jouw portefeuille danig in de war kunnen sturen.

Laag vs hoog risico beleggingen

Zijn bevinding was dat een portfolio die producten met zeer lage risico’s bevat normaal gezien zou profiteren van een lagere volatiliteit en hogere returns indien een product met hoger risico werd toegevoegd aan de portefeuille. Dit zou te maken hebben met de waarschijnlijkheid dat een verband ontbreekt tussen financiële producten met veel en weinig risico.

Producten zoals de cryptomunten (Bitcoin en andere) lijken erg op alle andere financiële producten maar bewegen toch op een andere manier. Hoewel de waarde en de koersen erg volatiel blijken te zijn en ze een groot risico met zich meebrengen, is het toch nuttig voor heel wat beleggers om ze te leren begrijpen en eventueel zelfs toe te voegen aan hun portefeuille.

5. Verbreed jouw horizon

Een brede interesse in personal finance, corporate finance, belastingen, economie en investeringen helpen. Desalniettemin, expert worden in een niche kan nog beter bijdragen om interessanten beleggingen te vinden. De realiteit is dat in de moderne wereld internet alles voor iedereen toegankelijk maakt. Die niche vinden is dan ook niet vanzelfsprekend.

Anderzijds worden we dagelijks overspoeld door duizenden berichten en impulsen en zien we het bos niet meer door de bomen.Dit helpt vast om expert te worden in een klein deelgebied en zo kansen te ontdekken.

Eens je de basis vasthebt dan raak je al een heel eind door twee uur per week bij te lezen. Belangrijk is om je kennis vervolgens up-to-date te houden. Wie van plan is om te investeren in defensieve aandelen of inkomensaandelen leest best bij over value investing of dividenden. Wie dan weer meer interesse toont voor groeiaandelen kan maar beter het nieuws uit de technologiesector op de voet volgen.

6. Vind een goede (online) broker

Eerst en vooral: brokers kosten geld. Dit betekent dat jouw rendement afgeroomd wordt door de kost die het met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om eerst na te gaan wat de meerwaarde is voor jou als investeerder om met een professionele online dienst in zee te gaan. Toch kunnen deze diensten wel wat extra’s bieden.

Bedrijven als Lynx, Binck Bank en Keytrade Bank zijn zeer actief in dit domein, maar ook anderen. Krachtige software biedt heel wat services, desgewenst met advies. Vaak kan je, bij wijze van oefening, een testaccount aanmaken. Je leert de service wat beter kennen en kan op een risicovrije manier jouw portfolio opvolgen.

Lees meerHoe kies je de juiste online broker? 

Voorts pas je best op met goedbedoelde adviezen van kennis en vrienden. Ze hebben de bovenste beste bedoelingen maar aanvaard nooit adviezen van iemand met minder kennis dan jezelf. Niet zelden zijn dit adviezen zonder soliede basis.

7. Oefening baart kunst

De ideale start is om er enkele bedrijven uit te kiezen. Noteer hun prijs, de datum, de reden waarom je deze aandelen wil kopen en begin het aandeel te volgen. Als de tijd verstrijkt zal duidelijk worden waarom het aandeel op jouw radar verscheen.

Was het een goede of slechte beslissing? Zou een echte aankoop winst of verlies hebben opgeleverd? Deze simulatie is een uitstekende manier om jouw ideeën en verwachtingen af te toetsen tegen de realiteit. Nu kan je dit wel als een spel beschouwen. Een speeltuin voor je begint aan het échte werk.

Dit is een excellent leerproces en een boeiende ervaring voor wie lange termijn succes najaagt met zijn beleggingsportefeuille. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zelfs met de hand grafieken gaan bijhouden. We weten heus wel dat dit met een computer veel makkelijker kan.

Lees meerWaarom langetermijnbeleggers winnaars zijn

Door dit zelf dagelijks of wekelijks bij te houden, is het mogelijk om de bewegingen echt te voelen. Vergelijk het met geld uitgeven: cash geld spenderen is veel lastiger en confronterender dan betalen met een plastic betaalkaart.

Beleggen voor beginners bonusadvies

Alle bovenstaande tips zijn voor zij die actief willen beleggen, met andere woorden zij die aandelen willen kopen en verkopen in bedrijven die met de hand geselecteerd werden. Maar wat als je geen tijd of geld hebt? Of wat als deze zeven tips jou net hebben afgeschrikt? Misschien was je op zoek naar wat eenvoudiger advies?

Lees meerStarten met beleggen? Bepaal eerst jouw beleggersprofiel

In dat geval is het ook mogelijk om geld op een passievere manier in de markt te investeren. Dit betekent dat private beleggers een som aan de kant zetten en investeren in een fonds. Principe van een fonds is dat heel wat beleggers hun geld samenbrengen in een grote pot en daar vervolgens mee aan het investeren slaan onder leiding van een professionele fondsbeheerder. Dit maakt het mogelijk om met een beperkt startkapitaal toch mee te surfen met een anders (vee) te duur aandeel.

Hoe kan je nu met weinig centen toch gaan investeren in aandelen?

Als je dit leest en echt een beginnende belegger bent, dan is het verstandig om beleggen te zien als iets kleins wat kan groeien.

Heb je weinig tot geen kapitaal, dan start je maar met wat je hebt. Heb je al een behoorlijk pak centen, dan start je best ook klein. Je wil geen kapitale fout maken en al jouw spaargeld gaan verliezen.

Lees meer: De 10 meest gemaakte beleggingsfouten op een rijtje

Ben je een normale beginnende belegger met een klein beetje geld op overschot, dan is de start best makkelijk. Je vindt heel wat initiatieven met een lage tot geen instapkosten die je toelaten om te beleggen. Overweeg wel of je dit geld niet beter investeert in een pensioenplan of in een aflossing van jouw schulden.

Lees meer6 tips om makkelijk rond te komen (en toch te investeren)

Conclusie

We hopen dat deze tips over beleggen voor beginners het pad effent voor jou. Toon leergierigheid, doorzetting, toewijding en geduld en je kan zeker slagen om succes én winst te boeken met een goede beleggingsstrategie.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
,
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *