Het belang van psychologie voor de belegger

Sommige beleggers zijn succesvol en verdienen veel geld, terwijl andere beleggers echt een keer geluk moeten hebben om wat geld te verdienen. Hoe succesvol een belegger is, is niet alleen afhankelijk van zijn kennisniveau. Het is ook afhankelijk van zijn inzicht in psychologie, zijn persoonlijkheid en de discipline die de belegger heeft.

Het inzicht in psychologie

Om succesvol te zijn met beleggen, moet je inzicht hebben in de psychologie van het investeren. Je moet niet alleen weten wanneer je welke praktische actie moet ondernemen, maar ook hoe de angst van het beleggen precies werkt. Alleen als je dit weet, weet je hoe je niet in de karakteristieke angsten van het investeren hoeft te trappen. Komt er een keer iets op je pad waar je normaliter bang voor zou zijn, dan zorgt jouw inzicht voor psychologie ervoor dat je niet angstig wordt.

Ook moet een belegger weten hoe belangrijk het is om rationeel te beleggen, in plaats van het investeren van geld met een hoop emoties. Beleg je met emoties, dan maak je sneller de verkeerde beslissingen dan wanneer je rationeel nadenkt over je beslissingen. Natuurlijk is het niet genoeg om alleen het belang te kennen van rationeel handelen, maar dit ook echt te doen om winst te maken. Weten hoe je je moet gedragen is dus een eerste punt, je ook echt zo gedragen is het tweede.

Lees meer: Hoe je zonder emoties kan investeren

De persoonlijkheid van een belegger

Een goede belegger moet enkele karaktereigenschappen hebben. Ten eerste moet een belegger geduldig zijn, simpelweg omdat het soms even kan duren voor een trade winst oplevert. Ook moet een belegger sterk in zijn schoenen staan: een slechte trade moet je niet meteen bang maken en allerlei gekke acties laten ondernemen. Een andere eigenschap die een belegger zeker moet hebben, is dat de belegger focus heeft. Niet alleen op de producten waar de belegger in handelt, maar ook op de strategie die ooit uitgestippeld werd om volledig te volgen bij het investeren van geld. Alleen met focus kun je de vele nutteloze berichten die op je pad komen helemaal negeren en ben je succesvol in wat je doet.

Een belangrijke karaktereigenschap voor beleggers: disclipline

Tot slot is het uitermate belangrijk dat een belegger een flinke portie discipline heeft. Een succesvol handelaar heeft namelijk altijd een strategie, die nog voor het handelen wordt bepaald en altijd tijdens het handelen wordt gevolgd. Gaat het een keer wat minder goed met beleggen, dan is het belangrijk om aan deze strategie vast te houden. Doe je dit niet, dan maak je juist fouten en zo verlies je veel geld. Pas als het langere tijd niet zo goed gaat met een bepaalde strategie, kun je erover nadenken om over een andere strategie over te stappen.

Een goede belegger? Het zit voor een groot deel in je natuur

Of je een goede belegger bent of niet, zit voor een groot deel in je natuur. Begrijp je de psychologie achter het beleggen, heb je bepaalde karaktereigenschappen die goede beleggers moeten hebben en heb je veel discipline, dan heb je veel kans op succes. Mensen die deze eigenschappen niet van nature hebben, kunnen ze natuurlijk altijd ontwikkelen om alsnog goede beleggers te worden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.