Wat is de Bel20?

De Bel20 is de Belgische aandelenindex waarop de 20 grootste aandelen van beursgenoteerde bedrijven noteren. Om deel uit te maken van de index moet een aandeel wel aan enkele voorwaarden voldoen. Een Belgisch bedrijf zijn is echter geen voorwaarde om als onderneming in de index te noteren. Verrassend, toch?

Beleggers die wensen te handelen als een goede huisvader komen al snel terecht bij de Bel20. Dit is de leidende beursindex voor Euronext Brussel. Voor de Belgische markt bevinden zich hier dus de klassieke financiële producten bij uitstek. Hieronder bieden wij dan ook graag een blik op hoe Euronext de samenstelling van de Bel20 aanpakt.

De Belgische aandelenindex

In 1990 ging de Belgische aandelenindex Bel20 van start. Wel, om precies te zijn is de berekening van de index gestart op 30 december 1990. De index zelf is van start gegaan op 18 maart 1991.

De index omvat 20 aandelen van de meest toonaangevende bedrijven in België (en ook Nederland). De aandelen zijn gekozen door Euronext. Uiteraard komt niet elk aandeel in aanmerking voor opname. Daarvoor moet een aandeel aan enkele vereisten voldoen (zie Index Rule Book BEL Family) . De criteria voor opname, zijn:

Voldoet een onderneming aan deze vereisten, dan maak deze kans om deel uit te maken van de index met steraandelen aan Euronext Brussels. Sowieso zijn maar 20 aandelen toegelaten tot de index. Elk aandeel weegt niet even hard door in de index. Een onderneming mag ook maar tot 12% doorwegen op de totale index. Dit om de invloed van één enkel aandeel wat te dempen. Een klepper als AB Inbev zou anders wel eens de koers van een index kunnen domineren en dat is nu net niet de bedoeling.

Bovendien is een bedrijf nooit zeker van een plaatsje in de index. Elk jaar opnieuw wordt op de derde vrijdag van maart, juni, september en december een nieuwe stand van zaken opgemaakt. Bedrijven vallen dan af en andere bedrijven vullen de index aan. Altijd zijn er twee bedrijven die op een reservelijst prijken. Zo kan er een snelle aanpassing doorgevoerd worden mocht een bedrijf onverwachts de index (moeten) verlaten.

Samenstelling van de Bel20

Zoals de naam aangeeft, bestaat de Bel20 uit twintig aandelen. Deze aandelen worden gekozen door Euronext Brussel. Euronext kan men beschouwen als de toonaangevende, pan-Europese beursmaatschappij. Sinds 2000 verenigt ze de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam. Als zodanig is het wat men noemt een Europese marktautoriteit.

Grof gezegd kan men stellen dat de samenstelling van de Bel20 gebeurt op basis van de marktsuperioriteit van de betrokken aandelen, zoals die wordt ingeschat door Euronext. De Bel20 kan zo ergens gezien worden als het kruim van het Belgische bedrijfsleven. Als dusdanig garanderen deze bedrijven vaak een betrouwbare belegging. Tegelijk is de Bel 20 ook indicatief voor het Belgische beursleven. Het is omzeggens de vinger aan de pols van het Belgische bedrijfsleven, de puls van de plaatselijke economie.

Criteria voor de samenstelling

Om deel uit te maken van de Bel20 moeten bedrijven aan een aantal (strenge) criteria voldoen. Het ‘lidmaatschap’ is ook niet blijvend. Een bedrijf kan altijd uit de ‘top twintig’ verdwijnen ten voordele van een ander bedrijf dat het beter doet. Er worden maximaal 20 aandelen opgenomen. Dit zijn dan de twintig best presterende aandelen volgens Euronext. Een aandeel kan (bij aanvang) maximaal 12% van de totale (waarde van de) index vertegenwoordigen.

Om de selectie te maken kijkt Euronext eerst en vooral naar de totale marktkapitalisatie van de Belgische beursgenoteerde bedrijven. Om in aanmerking te komen voor de Bel20 moet een bedrijf dan bij de kapitaalkrachtigste bedrijven van het land gerekend worden. Vervolgens worden de bedrijven met de hoogste totale marktkapitalisatie gerangschikt (van 1 tot 20) volgens hun vrije marktkapitalisatie.

Naast marktkapitalisatie wordt verder ook nog rekening gehouden met andere criteria zoals liquiditeit (statisch, dynamisch, solvabiliteit) en verhandelbaarheid (marktpotentieel).

Jaarlijkse aanpassing

Elk jaar in maart wordt de Bel20 indien nodig aangepast. Bij elke aanpassing worden ook twee reservebedrijven aangeduid. Zo kunnen aandelen die plots verdwijnen, bijvoorbeeld door een overname, altijd worden vervangen.

Naast de jaarlijkse aanpassing kan de index ook elk kwartaal worden aangepast. Deze aanpassingen gebeuren steevast op de derde vrijdag van de maand in kwestie: maart, juni, september en december.

Bel20 bedrijven

Na de herweging van maart 2019 bestaat de Bel20 uit de volgende bedrijven, die momenteel de hartslag van de Belgische economie bepalen. (in alfabetische volgorde)

 • AB Inbev – Bierbrouwer, oa. gekend van de bieren Stella Artois, Jupiler, Leffe, Budweiser.
 • Ackermans & van Haaren – Financiële holding.
 • Ageas – Verzekeringsmaatschappij gericht op levens- en schadeverzekeringen.
 • Aperam – Ijzer- en staalconcern.
 • ArgenX SE – Biotechnologisch bedrijf in klinische ontwikkeling voor de behandeling van ernstige auto-immuunziektes en kanker.
 • Barco – Gespecialiseerd in het ontwerp en de ontwikkeling van professioneel visualisatiemateriaal en –oplossingen.
 • Cofinimmo – Gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) gespecialiseerd in huurvastgoed.
 • Colruyt – Gespecialiseerd in het grootwinkelbedrijf (retail).
 • Galapagos – Verricht onderzoek naar de ontwikkeling van medicijnen in de primaire menselijke cellen.
 • GBL – Beleggingsmaatschappij.
 • ING Group – Verleent financiële diensten.
 • KBC – Verzekeringsbank.
 • Ontex Group – Distributeur van wegwerp hygiënische producten voor kinderen en volwassenen.
 • Proximus – Telecommunicatieoperator.
 • Sofina – Beleggingsmaatschappij die vnl. belegt in beursgenoteerde bedrijven.
 • Solvay – Bedrijf van geavanceerde materialen en specialiteitschemicaliën.
 • Telenet Group – Aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten.
 • UCB – Biofarmaceutisch bedrijf gericht op innovatieve geneesmiddelen voor ziekten van het immuunsysteem of het centraal zenuwstelsel.
 • Umicore – Materiaaltechnologie- en recyclagegroep.
 • WDP – Ontwikkelt logistiek vastgoed.

Bron: Euronext

De index bevat zo vooral bedrijven uit de banksector, telecom en distributie. Op 20 maart 2017 moesten Ahold Delhaize en Elia plaats ruimen voor Aperam en Sofina.

Een verhaal van prestige en interesse

Voor beursgenoteerde bedrijven is een opname in de Bel20 zeer belangrijk. Niet enkel het prestige streelt hun ego maar ook de zichtbaarheid vergroot erdoor. Investeerders hebben heel wat meer interesse voor aandelen die noteren in een referentie-index. Verdwijnen uit de Belgische index wijst dan weer op een lagere interesse en doet een bedrijf meestal geen deugd.

Populair gesteld noemen ze de Bel20 de thermometer van de Belgische beurs. Let wel, het is geen thermometer voor de Belgische economie. De Belgische economie bestaat uit meer dan 20 bedrijven. Overigens is het zo dat naast de Bel20, noem het de eerste klasse van de beurs, ook nog kleinere divisies hebt zoals de Bel Mid en de Bel Small. Dit zijn bedrijven met een middelgrote tot kleine marktkapitalisatie.

Belgisch, maar toch niet

Verrassend genoeg moet je niet Belgisch zijn om te noteren in de Belgische sterindex. Buitenlandse bedrijven, en dat zijn vaak Nederlandse, moeten wel aan bijkomende regels voldoen om te noteren op onze nationale index. Of ze moeten 33 procent van hun activiteiten in België uitvoeren. Of 15 procent van hun personeel moet in België werkzaam zijn. Met andere woorden er moet een sterke objectieve band zijn met ons land. In het verleden maakte het Nederlandse Delta Lloyd deel uit van de Bel20. Nu vind je er bijvoorbeeld ING uit Nederland terug in de index.

Lees meer: Hoe wordt de AEX index samengesteld?

In een overzichtje is dit de Bel20

 • De Bel 20 is een korf van 20 aandelen
 • De aandelen moeten aan specifieke vereisten voldoen
 • Elk aandeel kan voor maximaal 12 procent doorwegen
 • Ieder jaar kan de samenstelling wijzigen
 • Het toont evoluties op de beurs, niet van de economie
 • De Belgische index is niet uitsluitend Belgisch
 • Beursgenoteerde bedrijven vinden de Bel20 belangrijk voor hun uitstraling
Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, is vandaag actief als founding partner bij Konnekto, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven in het aanvragen van subsidies.
Winnie heeft +20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in retail, digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen.
Winnie is de oprichter van De Beleggersgids.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.