Wat is de Bel20?

De Bel20 is de Belgische aandelenindex waarop de 20 grootste aandelen van beursgenoteerde bedrijven noteren. Om deel uit te maken van de index moet een aandeel wel aan enkele voorwaarden voldoen. Een Belgisch bedrijf zijn is echter geen voorwaarde om als onderneming op de Bel20 te noteren. Verrassend, toch?

In 1990 ging de Belgische aandelenindex Bel20 van start. Wel, om precies te zijn is de berekening van de index gestart op 30 december 1990. De index is van start gegaan op 18 maart 1991.

De Bel 20 omvat 20 aandelen. De aandelen worden gekozen door Euronext. Uiteraard komt niet elk aandeel in aanmerking voor opname. Daarvoor moet een aandeel aan enkele vereisten voldoen (zie Index Rule Book BEL Family) . De criteria om opgenomen te worden zijn:

 • grote gezuiverde marktkapitalisatie
 • voldoende verhandelbaarheid
 • stevige liquiditeit
 • aanzienlijke activiteit in België

Voldoet een onderneming aan deze vereisten, dan maak je kans om deel uit te maken van de index met steraandelen aan Euronext Brussels. Sowieso worden maar 20 aandelen toegelaten tot de index. Elk aandeel weegt niet even hard door in deze index. Maximaal mag een onderneming tot 12 procent doorwegen op de totale index. Dit om de invloed van één enkel aandeel wat te dempen. Een klepper als AB Inbev zou anders wel eens de koers van een index kunnen domineren en dat is nu net niet de bedoeling.

Bovendien is een bedrijf nooit zeker van een plaatsje in de index. Elk jaar opnieuw wordt op de derde vrijdag van maart, juni, september en december een nieuwe stand van zaken opgemaakt. Bedrijven vallen af en andere bedrijven vullen de index aan. Altijd zijn er twee bedrijven die op een reservelijst prijken. Zo kan er een snelle aanpassing doorgevoerd worden mocht een bedrijf onverwachts de Bel20 (moeten) verlaten.

Lees meer: Hoe wordt de Bel20 samengesteld?

De Bel20: een verhaal van prestige en interesse

Voor beursgenoteerde bedrijven is een opname in de Bel20 zeer belangrijk. Niet enkel het prestige streelt hun ego maar ook de zichtbaarheid vergroot erdoor. Investeerders hebben heel wat meer interesse voor aandelen die noteren in een referentie-index. Verdwijnen uit de Bel20 wijst dan weer op een lagere interesse en doet een bedrijf meestal geen deugd.

Populair gesteld noemen ze de Bel20 de thermometer van de Belgische beurs. Let wel, het is geen thermometer voor de Belgische economie. De Belgische economie bestaat uit meer dan 20 toonaangevende bedrijven. Overigens is het zo dat naast de Bel20, noem het de eerste klasse van de beurs, ook nog kleinere divisies hebt zoals de Bel Mid en de Bel Small. Dit zijn bedrijven met een middelgrote tot kleine marktkapitalisatie.

Verrassend genoeg moet je niet Belgisch zijn om te noteren in de Belgische sterindex. Buitenlandse beursgenoteerde bedrijven, en dat zijn vaak Nederlandse, moeten wel aan wat bijkomende regels voldoen om te kunnen noteren op onze nationale index. Of ze moeten 33 procent van hun activiteiten in België uitvoeren of bijvoorbeeld 15 procent van hun personeel moet in België werkzaam zijn. Met andere woorden er moet een sterke objectieve band zijn met ons land. In het verleden maakte het Nederlandse Delta Lloyd deel uit van de Bel20. Nu vind je er bijvoorbeeld ING uit Nederland terug in de index.

Lees meer: Hoe wordt de AEX index samengesteld?

Conclusie

 • De Bel 20 is een korf van 20 aandelen
 • De aandelen moeten aan specifieke vereisten voldoen
 • Elk aandeel kan voor maximaal 12 procent doorwegen
 • Ieder jaar kan de samenstelling wijzigen
 • Het toont evoluties op de beurs, niet van de economie
 • De Belgische index is niet uitsluitend Belgisch
 • Beursgenoteerde bedrijven vinden de Bel20 belangrijk voor hun uitstraling
De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *