Als belegger willen we altijd weten hoeveel een aandeel ons opbrengt. Theoretisch kan je dat via de vrije kasstroom. De vrije kasstroom ligt aan de basis van dividenden, aandeleninkopen, kapitaalverminderingen, overnames, schuldafbouw, cashopbouw etc. In dit artikel geef ik je de jaarlijkse returns mee per aandeel in de Bel20 op de langere termijn waarbij we bedrijven nemen met een positieve cashflow aan het begin. Banken, vastgoed en holdings kunnen niet deelnemen aan deze proef. Benieuwd welke aandelen duurder zijn geworden dan vroeger, of net goedkoper? We deden de test en geven je de opvallendste inzichten mee.
AB InBev
AB InBev is een meester in vrije kasstromen, zo veel is duidelijk. Over de laatste 14 jaar kreeg je jaarlijks een gemiddelde yield van 6,7% op de beurskoers. Hoewel de vrije kasstroom op de huidige beurskoers lager ligt, is de waardering van AB InBev nauwelijks harder gegroeid dan de vrije kasstroom. Wie dus in 2002 aandelen kocht, zal daar vandaag een even hoge vrije kasstroom return voor terugkrijgen. Met een jaarlijkse groei van de vrije kasstroom van 22% is AB InBev heer en meester in het Bel-20 landschap.
Lees meer: Wat is fundamentele analyse van aandelen?
Aperam
Bij Aperam is de waardering goedkoper geworden vergeleken met die van vroeger. Hierbij moet opgemerkt worden dat de werkkapitaalveranderingen niet zijn opgenomen in de berekeningen. Gezien het cyclische karakter van de groep vragen beleggers een hogere return, nl. 14,7% gemiddeld per jaar.
Engie
Hét aandeel dat vergeleken met vroeger fors goedkoper is geworden, is Engie. Aan het begin van 2005 vroegen beleggers een slordige 5,1% vrije kasstroom return op de beurskoers. Dat is echter vandaag opgelopen tot meer dan 12%. In relatieve termen is Engie dus een pak goedkoper geworden. Voor lange termijn beleggers kan Engie zich gaan ontpoppen tot een must have als het op achterblijvers aankomt.
Proximus
Een aandeel dat vroeger heel wat yield gaf, maar nu tegen lagere returns opvallend in trek is: Proximus. In 2004 waren beleggers sceptisch over de vrije kasstroom en vroegen ze meer dan 12% return. In 2016 waren beleggers al bereid om 6,4% return te aanvaarden. De beurswaarde ging er jaarlijks 2% op achteruit. Maar wie kritisch is, klinkt alarmerend met een daling van 6,8% per jaar op de vrije kasstroom sinds 2004. Hogere investeringen liggen hiervan aan de basis. Toch kunnen aandeelhouders over de voorbije jaren niet klagen met een gemiddelde return van 9,0% op de vrije kasstroom. Alleen zal die de komende jaren gevoelig lager komen te liggen.
Umicore
Het duurste aandeel in termen van yield is echter Umicore. Met een sterke groei van de beurswaarde en een gelijk gebleven vrije kasstroom (door hogere investeringen) is het aandeel fors duurder geworden. Waar beleggers in 2004 tevreden waren met 5,5% yield, moeten ze het nu stellen met 1,6%. Dat kan op twee zaken wijzen: een sterk geloof in de toekomst voor Umicore waardoor beleggers graag wat meer betalen of de lage capaciteit van Umicore om vrije kasstromen te genereren. Door hogere investeringen ligt de vrije kasstroom bij Umicore heel wat lager. Maar als Umicore op langere termijn die cashflows fors kan verhogen, hoeft de hoge waardering van vandaag geen probleem te vormen.
Lees meer: Financiële positie van een bedrijf bepalen op basis van de balans
Conclusie
Kijk naar de gemiddelde yield op de aandelenkoers. Is die aan de hoge kant, dan nodigde dat uit om op de lange termijn aandelen te kopen, u wordt er immers stevig voor vergoed in de vorm van dividenden etc. Aandelen met een lage yield getuigen van marktvertrouwen in de onderneming. Let daar bij wel op: een misser zal veel harder aankomen bij een bedrijf met een hogere waardering. Uit het onderzoek over andere Belgische aandelen kwam steevast naar voren dat een hoge vrije kasstroom return wees op scepsis in de markt. Bijgevolg zal u dus in stijgende aandelenmarkten vaker hogere vrije kasstroom waarderingen terugvinden, terwijl in een crisis beleggers een torenhoge risicopremie vragen.