Samenstelling van de Bel20

Beleggers die wensen te handelen als een goede huisvader komen al snel terecht bij de Bel20. Dit is de leidende beursindex voor Euronext Brussel. Voor de Belgische markt bevinden zich hier dus de klassieke financiële producten bij uitstek. Hieronder bieden wij dan ook graag een blik op hoe Euronext de samenstelling van de Bel20 aanpakt.

Samenstelling van de Bel20

Zoals de naam aangeeft, bestaat de Bel20 uit maximaal twintig aandelen. Deze aandelen worden uitverkozen door Euronext Brussel. Euronext kan beschouwd worden als de toonaangevende, pan-Europese beursmaatschappij. Sinds 2000 verenigt ze de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam. Als dusdanig is het wat men noemt een (de) Europese marktautoriteit.

Grof gezegd kan men stellen dat de samenstelling van de Bel20 gebeurt op basis van de marktsuperioriteit van de betrokken aandelen, zoals die wordt ingeschat door Euronext. De Bel20 kan zo ergens gezien worden als het kruim van het Belgische bedrijfsleven. Als dusdanig garanderen deze bedrijven vaak een betrouwbare belegging. Tegelijk is de Bel 20 ook indicatief voor het Belgische beursleven. Het is omzeggen de vinger aan de pols van het Belgische bedrijfsleven, de puls van de plaatselijke economie.

Lees meer: Wat is de Bel20?

Criteria voor de samenstelling van de Bel20

Om deel uit te maken van de Bel20 moeten bedrijven aan een aantal (strenge) criteria voldoen. ‘Lidmaatschap’ is ook niet permanent. Een bedrijf kan altijd uit de ‘toptwintig’ verdwijnen ten voordele van een ander bedrijf dat het beter doet. Maximaal worden 20 aandelen opgenomen. Dit zijn de twintig best presterende aandelen volgens Euronext. Een aandeel kan (bij aanvang) maximaal 12% van de totale (waarde van de) index vertegenwoordigen.

Om de selectie te maken kijkt Euronext eerst en vooral naar de totale marktkapitalisatie van de Belgische, beursgenoteerde bedrijven. Om in aanmerking te komen voor de Bel20 moet een bedrijf dan bij de kapitaalkrachtigste bedrijven van het land gerekend worden. Vervolgens worden de bedrijven met de hoogste totale marktkapitalisatie gerangschikt (van 1 tot 20) volgens hun vrije marktkapitalisatie.

Naast marktkapitalisatie wordt verder ook nog rekening gehouden met andere criteria zoals liquiditeit (statisch, dynamisch, solvabiliteit) en verhandelbaarheid (marktpotentieel).

Jaarlijkse aanpassing

Elk jaar in maart wordt de Bel20 indien nodig aangepast. Bij elke aanpassing worden ook steevast twee reservebedrijven aangeduid. Zo kunnen aandelen die plots verdwijnen, bijvoorbeeld door een overname, altijd worden vervangen.

Naast de jaarlijkse aanpassing kan de index ook elk kwartaal worden aangepast. Deze aanpassingen gebeuren steevast op de derde vrijdag van de maand in kwestie: maart, juni, september en december.

Bel20 bedrijven

Na de herweging van juni 2017 bestaat de Bel20 uit de volgende bedrijven, die momenteel dus de puls van de Belgische economie bepalen (in alfabetische volgorde):

Bron: Euronext

Lees meer: Hoe wordt de AEX samengesteld?

De index bevat zo vooral bedrijven uit de banksector, telecom en distributie. Op 20 maart 2017 moesten Ahold Delhaize en Elia plaats ruimen voor Aperam en Sofina.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
,
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *