Gilead overname door Galapagos

Het Belgisch-Nederlandse Galapagos kwam recent met topnieuws dat de medische wereld nog nooit gezien had. De Amerikaanse farmaceutische reus Gilead investeerde zo maar even 4,5 miljard euro in deze Belgische biotech innoveerder. Het aandeel spurtte meteen naar een recordhoogte. Heeft Galapagos zijn topkoers bereikt of valt er nog steeds winst te rapen met dit aandeel?

Recorddeal

De deal die Galapagos met Gilead maakte was ongezien. De CEO van Galapagos, Onno van de Stolpe, gaat er al jaren prat op dat hij met zijn bedrijf niet wil opgaan in een groter concern. Bij innovatieve, vernieuwende bedrijven in biotechnologie zie je het maar al te vaak. Grote farmaceutische bedrijven geven af en toe kapitaalsinjecties om het onderzoek te laten voortduren. Eens de kleine biotech speler een gen, eiwit of enzym ontdekt heeft dat voor een doorbraak kan zorgen, worden ze overgenomen.

Dat wou Onno van de Stolpe te allen tijde vermijden. Hij vecht voor onafhankelijkheid van zijn bedrijf, enkel zo kan innovatie gegarandeerd worden, redeneert hij. En deze aanpak heeft deze week geloond. Gilead, dat al jaren grote sponsor is van Galapagos, kocht een groter belang in het bedrijf. In ruil voor een extra kapitaalsinjectie kreeg het nog garanties voor de komende tien jaar. In totaliteit telde Gilead 4,5 miljard euro neer om de deal te beklinken.

Afspraken

Dat geld ontvangt Galapagos natuurlijk niet zomaar. Er is hard gestreden om deze centen. Eén miljard gaat naar het optrekken van het belang als aandeelhouder. Met deze aankoop heeft Gilead het bedrijf voor 22% in handen. Voor de overige kapitaalsinjectie van 3,5 miljard euro, krijgt Gilead twee bestuurders van de acht in totaal. 

Ook zijn er duidelijke afspraken over ontwikkeling en verdeling van medicijnen gemaakt. Gilead krijgt voor de komende tien jaar alle rechten op de verkoop in Amerika van het reumamedicijn dat Galapagos ontwikkelde. Uiteraard worden hiervoor ook nog royalty’s betaald aan Galapagos, ze geven hun ontwikkeling niet zomaar uit handen. Ook krijgt Gilead pas inzicht in de onderzoeksresultaten van nieuwe ontwikkelingen van Galapagos in de laatste fasen. Om hun onafhankelijkheid te kunnen garanderen en concurrentie tegen te gaan.

Toekomst

Bedrijven in biotechnologie hebben jaren cashinjecties nodig om hun onderzoeken te blijven financieren. Eens ze alle testfases hebben doorlopen en één echt succesvol middel hebben gevonden, kunnen ze hierop een octrooi nemen. Dit verloopt na tien jaar, om concurrentievervalsing tegen te gaan. In die tien jaar dat het bedrijf zijn medicijn kan commercialiseren, moeten ze ook alle kosten uit het verleden goedmaken én extra winst genereren.

Lees meer: Callopties kopen op biotech aandelen

Dankzij de kapitaalsinjecties en het geloof van Gilead in Galapagos, krijgt het bedrijf ruimte om verder te ontwikkelen. Hun huidige medicijn, om reuma te verhelpen, kan voor tien jaar rekenen op een miljardenmarkt. Ondertussen zitten de onderzoekers bij Galapagos niet stil. Er loopt een constante pipeline van onderzoeken en toepassingen van het ontwikkelde enzym.

Daarnaast is Galapagos al volop bezig met het onderzoeken van nieuwe middelen en nieuwe enzymen. De CEO gaat er prat op dat het bedrijf nog heel wat in zijn mars heeft. Hij deed in het verleden gedurfde en vaak stoere uitspraken over zijn bedrijf, zijn voorspellingen zijn één voor één uitgekomen. 

In zijn laatste interview liet hij vallen dat hij Galapagos en Gilead de top één en twee wilt maken in de farmaceutische industrie. Wie er op dat moment op één zou staan, liet hij nog even in het midden. Voor hem is the sky the limit. Als deze voorspelling net zo hard uitkomt als zijn vorige, dan hebben beleggers zeker het einde van de koerswinst nog niet gezien.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

1 reactie

  1. Blijft met beide voeten op de grond staan is de raad die ik geeft aan de CEO !
    Het verleden heeft bewezen dat dat arrogantie en hoogheidswaanzin kan leiden tot het bankroet, zoals bij L&H en Fortis het geval was en nog vele andere topbedrijven !

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.