Beleggen in de Bel20

Is het een interessant idee om hoofdzakelijk in aandelen van de Bel20 te beleggen? Zeker voor beginnende beleggers kan onze Belgische index een mooi startpunt zijn om je centen in te investeren. Koop je enkel de koplopers uit deze index? Of kies je voor een tracker of actief beheerd fonds om te beleggen in de Bel20? De Bel20 is alvast een goed begin voor wie wat rendement wil genereren en dividenden opstrijken.

Samenstelling en rendement

De aandelen voor de Bel20 zijn een selectie uit alle beursgenoteerde Belgische bedrijven. Aan de hand van een aantal criteria wordt jaarlijks door de leden van Euronext beslist welke bedrijven in de top twintig passen. Marktkapitalisatie, liquiditeit, verhandelbaarheid, het zijn maar een aantal criteria die hiervoor gebruikt worden.  De samenstelling van de Bel20 beschrijven we uitvoerig.

Als we kijken naar de voorbije tien jaar zien we ongeveer een jaarlijkse return van 8,4%, inclusief dividenden. Wat zeker een zeer degelijke opbrengst is voor een aandelenbelegger. Een bewijs dat de Bel20 alleszins wat aandacht verdient van de actieve belegger. Opgelet wel, de Bel20 heeft een relatief hoog segment in financiële instellingen. Deze hebben de laatste tien jaar moeten herstellen van een zware crisis met veel hulp van overheden, intrestpolitiek en centrale banken. Hou hier zeker rekening mee als je het jaarlijks rendement analyseert.

De index wordt jaarlijks herzien, of soms iets sneller, indien er een bedrijf wordt overgenomen, zoals bijvoorbeeld bij Ablynx het geval was. Voor dit soort speciale situaties wordt steeds een reservelijst aangehouden van twee bedrijven. Op de Bel20 staan grote bedrijven op Belgisch niveau, maar veel van deze bedrijven zijn maar klein qua marktkapitalisatie op de wereldmarkt. ING en AB InBev zijn de enige twee bedrijven die opgenomen zijn in de Eurostoxx50 bijvoorbeeld. 

Rechtstreeks beleggen in de Bel20

De aandelen uit de Bel20 hebben, ondanks dat het hier gaat om kleine bedrijven op wereldniveau, weliswaar een hoge verhandelbaarheid. Je kunt zelf de Bel20 nabootsen door alle twintig aandelen te kopen voor je portefeuille. Je kan voor elk een gelijke weging nemen of de weging per bedrijf aanpassen aan hun marktkapitalisatie. Dit vraagt af en toe wat aanpassing in je portefeuille om de juiste weging aan te houden. Daarnaast vraagt deze aanpak wat meer kosten. Je moet sowieso twintig lijnen aanhouden in je portefeuille en voor elke aan- en verkoop moet je transactiekosten en beurstaks betalen. 

Het voordeel is dat je zelf wat meer controle hebt over je beleggingen. Als je niet in bepaalde aandelen gelooft hoef je deze niet in je selectie op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan BPost of Bekaert die na hun zware daling uit de index zijn gewipt. Je krijgt ook rechtstreeks alle dividenden uitgekeerd, of kunt op zijn minst kiezen als je ze omzet naar nieuwe effecten of in cash wilt ontvangen.

Via afgeleiden beleggen in de Bel20

Wie via een tracker wil beleggen in de Bel20 moet al goed op zoek gaan. Er bestaat namelijk maar één tracker die de Bel20 index volgt, de Lyxor BEL 20 TR DR UCITS. Deze tracker betaalt een halfjaarlijks dividend, de rest van de ontvangen dividenden worden herbelegd. De weging wordt ongeveer gevolgd zoals die door de Bel20 bedoeld is. Aan de hand van de marktkapitalisatie, met een maximale invloed van 12% voor de grote bedrijven. Hier heb je zelf weinig controle, maar ook de kosten zijn een stuk lager dan wie zelf alle aandelen individueel selecteert.

Ook zijn er een fondsen op deze markt. NN Invest Belgium, Rivertree Equity Belgium of KBC Equity Belgium zijn maar een paar voorbeelden van actief beheerde fondsen. Fondsen zijn aan striktere regels gebonden dan trackers. Daardoor kunnen zij soms in mindere mate profiteren indien de grootste bedrijven uit de Bel20 zeer grote winsten boeken. Deze striktere regels werken uiteraard ook in de andere richting en beschermen tegen heel zware dalingen van de grote spelers.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. kan ik rechstreeks beleggen in de eurostoxx 50 zonder 50 verschillende aandelen te kopen en toch snel verhandelbaar

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.