25 jaar Bel20

De Bel20 is de jongste tijd niet uit het nieuws weg te branden. Begin deze week werd de 25ste verjaardag gevierd van deze Belgische beursindex. In 1991 zag de Bel20 het levenslicht en sindsdien is het een actuele graadmeter voor de Belgische economie gebleken. Bovendien maken enkele nieuwe bedrijven hun intrede in de prestigieuze club.

Op 18 maart 1991 werd de Bel20 boven de doopvont gehouden. In navolging van enkele grote indexen zoals de Franse CAC40, de Amerikaanse Dow Jones en Nasdaq en het Nederlandse AEX. Nederland had toen al een achttal jaren ervaring opgebouwd, dus het werd hoogtijd voor België om een soortgelijke index in het leven te roepen.

Lees meerWat is de Bel20 index? En hoe wordt deze samengesteld?

De Bel20 wordt gevormd door maximaal 20 grote bedrijven die allemaal noteren op de Brusselse Euronext beurs. Om opgenomen te worden in deze toplijst van bedrijven, moet je aan een aantal strenge criteria voldoen. Wie deel uitmaakt van dit selecte clubje, pronkt maar al te graag met zijn status als Bel20 bedrijf. Niet enkel is het een kwestie van prestige, het brengt ook extra aandacht met zich mee. De steraandelen worden sneller dan gemiddeld aangekocht. Ook beleggingsfondsen focussen zich vaker op de grotere indexen.

Vanaf deze week maken 3 nieuwe bedrijven deel uit van de Bel20. Befimmo, Delta Lloyd en D’Ieteren verlieten de lijst en maakten plaats voor ING, Galapagos en Ontex. Vier keer per jaar wordt bekeken welke bedrijven kunnen toetreden tot de Bel20. Doorheen de jaren is het een komen en gaan geweest van vele, soms zelfs grote, namen.

Bij de introductie in 1991, startte de index aan 1.000 punten. Op 23 mei 2007 haalde de Bel-20 een record door af te tikken op 4.756,82 punten. De financiële crisis zorgde voor een terugval, ook voor de grootste Belgische aandelen. Momenteel schommelt de Bel20 rond de 3.400 punten. Wie vanaf het prille begin begon te beleggen in de Belgische beursindex, die haalde een jaarlijks rendement van een stevige 8,7%.

(Bron: beurs.be)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.