Robotadviseurs in opmars

Wanneer je jong bent en net uit de financiële startblokken schiet, is sparen en beleggen misschien geen topprioriteit. Nochtans zou het moeten. Hoe jonger je start met sparen en investeren in je toekomst, hoe minder kapitaal je nodig hebt om een mooi rendement te halen. En daar kunnen robotadviseurs een helpende hand bieden.

Even een vlug en eenvoudig voorbeeld: we stellen je voor aan Hannes. Deze 25-jarige heeft 5.000 euro om te investeren. We spoelen even vooruit in de tijd. Hannes is nu 67 jaar en boekte een jaarlijks rendement van 7 procent. Zijn oorspronkelijke 5.000 euro is er nu maar liefst 85.721 euro waard. Hannes’ broer Thomas start pas op 35-jarige leeftijd en heeft ook 5.000 euro tot zijn beschikking. Door zoveel later te starten zien we dat Thomas op zijn 67ste ‘maar’ een kapitaal heeft vergaard van 43.576 euro. Bijna de helft van zijn broer!

Robotadviseurs kunnen aspirant beleggers helpen om slimme financiële keuzes te maken. Wanneer je echter een robotadviseur kiest, dien je wel te letten op enkele zaken. Zo hou je best de kosten en de minimuminvestering in de gaten. Sommige robotadviseurs rekenen hoge kosten aan en die drukken je rendement. Niet aan te raden gezien de lange looptijd van je investering. Een instapkost, een vaste eenmalige kost, is makkelijker verteerbaar. Diensten als Betterment, SigFig, Nutmeg en WiseBanyan trekken voluit de kaart van de robotadviseurs.

Robotadviseurs vs conventionele banken

Betterment, een Amerikaanse start-up, haalde eind maart 2016 tijdens een nieuwe ronde maar liefst 100 miljoen dollar op. Deze geautomatiseerde investeringsadviseur is van plan om de markt stevig op zijn grondvesten te laten daveren. Momenteel wordt ongeveer 3,9 miljard dollar beheerd door Betterment. Deze robotadviseur is al actief sinds 2007 en is al toe aan een vijfde kapitaalronde.

Robotadviseur SigFig gaat al een stapje verder. Zij sloten een akkoord met de Cambridge Savings Bank uit Bosten. Via het online platform van de bank, zullen de klanten van Cambridge geautomatiseerd advies kunnen krijgen van de SigFig tool. Enkel klanten met een minimuminvestering van 2.000 dollar kunnen gebruik maken van de dienst. Daarmee slaat dit fintechbedrijf als een van de eerste de brug tussen de robotadviseurs en de klassieke bankenwereld. De Spaanse bankenreus BBVA, gekend als sponsor van de Primera Division, werkt al langere tijd samen met de robotfirma FutureAdvisor.

Robotadviseurs gebruiken geavanceerde technologie en digitale platformen die klanten indelen volgens risico en rendement. Diensten als SigFig maken het nog mogelijk om online of telefonisch advies te krijgen. Andere robotadviseurs werken puur geautomatiseerd. Traditionele banken komen onder steeds grotere druk te staan. Vooral jonge generatie durven hun geld al toe te vertrouwen aan geautomatiseerde beheerders. Duidelijk is dat de fintechsector aan de vooravond van een baanbrekende periode staat. Iedereen kijkt dan ook reikhalzend uit naar de evoluties.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.