Beginnen met beleggen is voor fervente spaarders een sprong in het diepe. De wildste verhalen doen de ronde, gigantische bedragen -winst of verlies- passeren de revue. Doemgedachten en donkere nachtmerries houdt hen uit hun slaap. Maar zo zwart en zwaarwichtig moet beleggen helemaal niet zijn. Meer nog, het kan je zelfs een pak geld én plezier opleveren. Je hebt maar 1 ding nodig om écht te kunnen beginnen met beleggen: kennis!

Een bekende makelaar zei ooit: “Ik beleg maar in 1 iets en dat is vastgoed. Vastgoed heeft misschien niet de grootste rendementen maar ik ken het tenminste”. En zo is het maar net. Beleg altijd in wat je kent. Of het nu horloges zijn, of misschien wel stripverhalen, of aandelen van Italiaanse bedrijven. Het maakt niet uit: jouw kennis zal doorslaggevend zijn voor het succes van je belegging. Wat je kent, kan je naar waarde schatten. Je kent de markt, je kent de producten, je kent de kopers, je kent de verkopers. Door jouw kennis beperk je de risico’s, door jouw kennis vergroot je het rendement.

Beginnen met beleggen doe je door rond te neuzen

Een praktische eerste stap is het kiezen van je broker. Een broker is een instelling waarbij je belegt. Je kan de keuze maken tussen de klassieke bank of een online broker (zoals een Lynx of Keytrade). Wie wil beginnen met beleggen creëert een beleggersrekening. Ga goed na hoeveel de kosten bedragen. Elke bank of financiële instelling hanteert andere tarieven. Vaak zijn de online brokers een stukje goedkoper. Maar het zal altijd lonen om een vergelijk te maken tussen alle aanbieders. Want elke kost drukt op je rendement, hoe klein ook.

Meer voorbereidingen hoef je niet te treffen. Eigenlijk kan je nu beginnen met beleggen door het aan- en verkopen van aandelen, obligaties, valuta, edelmetalen en grondstoffen. Je kan een portefeuille beginnen aanleggen met lucratieve fondsen en ga zo maar door. Verstandig is om niet té hard van stapel te lopen. Je staat nog maar pas in de startblokken en het enthousiasme is waarschijnlijk zeer groot. Laat je kennis primeren boven emotie. De beste beleggers schakelen de emotie compleet uit en handelen succesvol op basis van kennis en kunde. Ken je helemaal niks van goud en de goudprijs, waag je er dan nog niet aan. Verdiep je eerst in de goudmarkt want anders koop je een kat in een zak.

Wacht nog even met de spreiding

Informatie verzamelen over een specifieke sector of een welbepaald product is aan te raden. Op die manier bouw je een expertise op. Hoewel een gespreide portefeuille zeer belangrijk is, komt nieuwe kennis in een beginfase op de eerste plaats. De spreiding van je portefeuille kan je later verzorgen eens je kapitaal aan het groeien is. In de veronderstelling dat je geen onmetelijk budget hebt om mee aan de slag te gaan, beperk je best de kosten in het begin.

En voor wie het nog altijd wat eng lijkt, veel van de online brokers bieden een testaccount aan. Zo kan je al eens ‘oefenen’, vertrouwen opbouwen en kennis aftoetsen.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
,
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *