Banken investeren miljarden in mijnbouwbedrijven

Mijnbouwbedrijven hebben geen al te goede reputatie. Vooral Glencore, Goldcorp en Newmont Mining prijken vaak op klachten ingediend bij de OESO. Interessante investeringen volgens grootbanken als BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC. Maar dat is niet naar de zin van 11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin.

34 miljard euro investeerden grootbanken in de mijnbouwbedrijven. Mijnbouwbedrijven die volgens ngo’s heel wat ecologische en sociale risico’s met zich meebrengen. En daar werkt de Belgische belegger op een niet transparante manier aan mee, aldus de mededeling. Ondanks een intern beleid rond mijnbouw bij BNP Paribas, Deutsche Bank en ING investeren de drie banken toch nog altijd lustig in de contesteerde mijnbouwbedrijven.

Newmont Mining vermeldden we niet bij de interessante aandelen van 2017 maar prijkte wel degelijk op heel wat lijstjes.

Slechtste leerling van de klas volgens 11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin is BNP Paribas. Met 18,2 miljard dollar aan investeringen tussen 2011 en 2016 toren ze hoog boven de concurrentie uit. Staatsbank Belfius investeert niet in de mijnbouwsector. Om alle banken op dezelfde lijn te krijgen gaat Minister van Financiën Johan Van Overteveldt overleg plegen met de sectorfederatie Febelfin.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.