Analyseren is een must

Analyseren is hét stokpaardje van de meeste succesvolle beleggers. Als je niet voldoende analyseert, weet je gewoonweg niet wat je koopt en is de kans op een misser dermate hoger. Vandaar dat ik voor je wat methodes bespreek om te analyseren en hoe je aan de informatie komt die je nodig heeft.

Jaarverslagen

De jaarverslagen zijn de belangrijkste bron van analyseren. Je vindt er alles wat je nodig hebt om een correcte weergave van het bedrijf te krijgen. Kijk je naar de screeners die dit al gedaan hebben voor je, dan zien we vaak heel wat fouten of gewoonweg maatstaven die er niet toedoen. Daar moet je erg kritisch tegenover staan. Analyseren neemt heel wat tijd in beslag, maar het is ook nodig om de veiligheidsmarge van jouw portefeuille te garanderen.

Vrije kasstroom

Vrije kasstroom is erg belangrijk. Het is de operationele cashflows verminderd met de investeringen en betaalde rente en vermeerderd met desinvesteringen en ontvangen rente. Het geeft een mooi beeld over de investeringsintensiteit (kapitaalintensieve bedrijven) en hun return daarop. Daarnaast zien we ook hoeveel rente er wordt betaald en of de onderneming obligaties heeft in portefeuille die rente opleveren. Niet de nettowinst is de belangrijkste parameter, omdat het gewoonweg in theorie niet te meten valt door een andere kapitaalstructuur, belastingen, etc. Het komt niet toe aan de aandeelhouder. Vrije kasstromen daarentegen wel. We kunnen de waarde van ondernemingen dan vastleggen met veel multiples of verdisconteerd voorstellen. Persoonlijk hou ik meer van multiples vaststellen en prefereer ik stabiele bedrijven met sterke vrije kasstromen (liefst ook hoge marges, hangt af van sector tot sector) die dit helemaal uitkeren als dividend (dan komt het ook effectief toe aan de aandeelhouder) met weinig schulden. Een prachtig voorbeeld daarvan is RTL, dat alle cashflows naar de aandeelhouders laat toestromen en dit zorgt voor een mooie return voor de aandeelhouder die ook nog eens kan genieten van een stijgende beurskoers bij een positief beurssentiment. Pluspunt is ook dat RTL niet super veel moet investeren om hoge returns te halen. RTL profiteert daarnaast ook van de digitalisering.

Lees meer: Wanneer moet je je aandelen verkopen?

Wat zeggen de aandeelhouders?

Aandeelhouders zijn zeer belangrijk. Hoe sterker een partij vertegenwoordigd is in een bedrijf, hoe stabieler het kan zijn als het gaat om familiale aandeelhouders. Dat hebben we ook al gezien in de geschiedenis: familiebedrijven zijn veel betere waardegenereerders. Ze geven de ‘kleine’ aandeelhouder een mooi dividend en trakteren hen op een sterk track-record en dito visibiliteit naar de toekomst. Een sterke referentieaandeelhouder verhoogt ook de kans op een delisting/overname.

Dividend zegt niet alles…

Dividend is niet dé belangrijkste parameter. Heel zeker niet als dat dividend volatiel is en de verwachtingen niet kan inlossen. Typische dividendaandelen verliezen hun status bij stijgende rentes. Meestal zijn het ook schuldrijke bedrijven die veel dividend geven om aandeelhouders bij zich te houden (komen ze in problemen dan kunnen ze nog steeds aankloppen bij de aandeelhouder). De pay-outratio vertelt je hoeveel er van de winst wordt uitgekeerd als dividend. Met vrije kasstroom is deze ratio ook te berekenen en geeft het je een nog beter beeld (geen buitengewone baten en lasten). Vooral bij grondstoffenbedrijven zijn dividenden soms torenhoog en soms verwaarloosbaar. Sofina is een kampioen in dividendverhogingen, zij het wel stap per stap. Maar de koers is ook wel veel gestager gegroeid en kan de markt in de toekomst kloppen qua jaarlijkse return.

Een kiek op de grafiek

Technische analyse kan handig zijn om de weerstanden en steunen in beeld te brengen (trendlijnen, fibonacci-niveaus). Maar als buy-and-holder hecht ik er zelf weinig waarde aan (ik verkoop niet als het technische plaatje verslechtert, dat kan liggen aan de marktomstandigheden, ook bij een goed technisch plaatje, kan ik een aandeel verkopen, omdat ik elders meer potentieel zie): het bezorgt me stress en onzekerheid. Koop gewoon een aandeel dat je goed gescreend hebt, wacht op een correctie (of koop maandelijks/periodiek) en stel eerst een mooie onderwaardering vast en dito veiligheidsmarge.

Lees meer: Welke stappen voer je uit bij een technische analyse van een aandeel?

Hamish Maertens

Op 12-jarige leeftijd raakte ik in de ban van het financiële universum. Ik focus op value-investing en wil beleggen toegankelijk maken voor iedereen. A.d.h.v. free cashflows en een complete screening van bedrijven bepaal ik een onder- of overwaardering met de nodige veiligheidsmarges. Daarnaast heb ik ook een topsportstatuut in de triatlon. In mei word ik 17 en tevens volg ik de richting Latijn-Wetenschappen. Eerder kwam ik ook op Kanaal Z in 2014 als 'Veertienjarige Beursgenie'.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.