Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten en dat heeft zo zijn invloed op de financiële markten. In de perceptie van beleggers staat Trump gelijk aan onzekerheid en daar houden markten en beleggers niet van. De voorbije tijd was er al een scherpe daling op de belangrijkste Amerikaanse index, vraag is maar wat de beurzen na opening gaan doen.
Donald Trump richtte tijdens zijn campagne heel wat van zijn pijlen op de Mexicaanse buren. Het lijkt er sterk op dat ze nu reeds de eerste gevolgen voelen van een republikeinse overwinning. De peso daalde 11 procent. Een rechtstreeks gevolg van de schrik die Trump doorheen het land joeg toen hij verklaarde de handelsverdragen te willen opzeggen.
Beurzen wereldwijd maken zich op voor een verlies. En dan zie je een heropleving van het goud. De prijs van het goud steeg al met 5 procent. Ook bij het verrassende resultaat van de Brexit zagen we zo’n prijssprong. Doorheen de dag zullen nog heel wat schokgolven doorheen de financiële wereld gaan.
Futures op de Standard & Poors 500, de belangrijkste Amerikaanse index, zakte met 5 procent. Margaret Yang, beursexpert verwacht een nog stevigere drop wanneer de Amerikaanse beurs de deuren opnieuw opent. “Toen de Brexit ons onverwachts overviel zagen we een terugval van 5,3 procent op 2 dagen. Nu Trump president wordt, verwacht ik een nog groter verlies”. Belangrijke nuance: ook in 2008 toen Obama herverkozen werd, daalden de beurzen 5 procent. Ongeacht welke kandidaat verkozen wordt, republikein of democraat, de beurzen reageren angstig.
De overwinning van Donald Trump is geen goed nieuws voor Belgische bedrijven. Europese bedrijven halen 17 procent van hun omzet uit Noord-Amerika en daar zijn vooral Belgische, Ierse en Zwitserse bedrijven bij. Ondertussen verloor de Duitse DAX 2,2 procent en de Franse CAC40 1,9 procent.
Ook de Belgische Bel20 deelt in de klappen.
Niet enkel op korte termijn kan de verkiezing van Donald Trump de Verenigde Staten voor heel wat uitdagingen zetten, ook op lange termijn kunnen financiële markten de effecten voelen. De overwinning van Trump kan een grotere uitdaging worden voor de economie dan de Brexit voor de Britten. Uitkijken wordt het naar de koers die hij vaart inzake het handelsbeleid. Volgens Jörg Krämer, hoofdeconoom bij de Commerzbank, kan de onzekerheid op de financiële markten zwaar doorwegen.
Even verrassend als de keuze voor Trump was de eerste speech van de nieuwe (bijna) president. De gematigde toon en de woorden van verzoening kalmeerden de markten enigszins. “De eerste speech van Donald Trump heeft een kalmerend effect op de markten”, aldus Kathleen Brooks, research director bij City Index in Londen. “Trump klonk veel presidentiëler dan tijdens zijn campagne”.