Advies van Warren Buffett dat jou rijk kan maken

De nieuwsbrief van Berkshire Hathaway doet elk jaar opnieuw heel wat beleggers en investeerders de oren spitsen. Verlekkerd kijken ze uit naar nieuwe meesterlijke tips van de übergoeroe himself: Warren Buffett. Wat de man predikt, brengt hijzelf al meer dan 50 jaar in praktijk. Wat is het advies van Warren Buffett?

Continuïteit bracht Buffett al heel wat op. Je mond valt open als je weet dat hij een return haalde van -hou je vast- 1.826.163 procent over de voorbije halve eeuw. Dat is een jaarlijkse winst van 21,6 procent. Als je dit afzet tegenover de Amerikaanse index, dan klopt hij deze ontzettend hard. In een vergelijkbare periode realiseerde de S&P 500 9,9 procent.

Even goed doen als Warren Buffett lijkt ons onhaalbaar -je beschikt immers niet over alle voordelen die hij heeft – maar met zijn advies schiet je al een heel eind op om jouw persoonlijke doelen te halen.

1. De beste tijd voor Amerika moet er nog aan komen

Buffett is een patriot die gelooft in de Amerikaanse droom en de sterkte van de Amerikaanse economie. Toen de crisis van 2008 op til was, konden heel wat beleggers en investeerders zich niet inbeelden dat er betere dagen aankwamen. Ze verkochten dan ook massaal aandelen.

Buffett en zijn partner Charlie Munger beten door en benutten de kansen die deze crisis hen bood. Akkoord, het zijn miljardairs en kunnen tegen een ferme stoot en ja, ze kunnen zich heel wat permitterend. Maar er schuilt een les in voor ons allemaal.

Buffett maakte zich nooit geen zorgen over de kracht van de Amerikaanse maatschappij. “Charlie en ik ervoeren inzetten op Amerika’s herstel nooit als een gok maar als een zekerheid. Hoewel de pessimisten altijd maar door ratelen over de problemen waarmee Amerika te kampen heeft, heb ik nog nooit iemand weten emigreren uit de States. Meer dan ooit ben ik er zeker van: de beste tijden voor Amerika liggen voor ons”.

2. Wie op lange termijn denkt, weet dat aandelen minder risico inhouden dan gedacht

Aandelen kunnen van die gekke, schrikwekkende sprongen maken. Slechte jaren waarbij verliezen van 10 tot 20 procent worden opgetekend vallen wel eens voor. Specifieke aandelen die in jouw bezit hebt, vallen misschien zelfs terug tot waarde nul, zeker als je zwaar speculeerde.

Lees meerWaarin verschillen beleggen en speculeren van elkaar?

Buffett probeert al jarenlang investeerders en beleggers duidelijk te maken dat je die stijgende en dalende tendensen niet mag verwarren met risico’s. Bouw een gediversifieerde portefeuille uit in gevestigde waarden en en spaar op lange termijn. “Het is stukken veiliger om te beleggen in verschillende Amerikaanse bedrijven dan in bijna eender wat. Investeerders kunnen uiteraard, door toedoen van hun eigen gedrag, aandelen uiterst risicovol maken. En velen doen dat ook. Actief kopen en verkopen, de markt voor proberen zijn, slechte diversificatie, hoge commissies betalen aan adviseurs,…”.

3. Sla adviezen van experts in de wind

Wat zeggen de beste strategen nu? En wie trekt het zich aan? Alles kan altijd gebeuren op de financiële markten, volgens Warren Buffett. Geen enkele adviseur, econoom van expert kan de chaos voorspellen. Beursexperts zullen je tal van adviezen geven maar jouw portefeuille echt niet vullen.

Lees meerWat is een beursadvies waard?

4. Hak knopen door

Soms weet je wat het beste is om doen, maar voelt het beter aan om het langzaam aan te pakken. Zelfs Buffett is vatbaar voor deze opmerking. In 2014 tekende hij een verlies op van meer dan 400 miljoen dollar toen hij te lang wachtte. Hoewel hij zich in 2013 al realiseerde dat een verkoop de beste optie was -toen boekte hij nog 43 miljoen dollar winst met de verkoop van 114 miljoen aandelen- draalde hij te lang met de verkoop van de overige aandelen. “Slecht nieuws is vaak het topje van de ijsberg. Als je een kakkerlak in je keuken ziet, zie je de volgende dagen vast de rest van de familie”.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.