Aandeel Bpost bezig aan opmars?

Het aandeel van het Belgische postbedrijf Bpost vertoont sinds een tweetal maanden een gestage groei. Lijkt dit aandeel, dat in het verleden stevige klappen kreeg, aan een herstelronde bezig? Is het aandeel van dit bedrijf nog interessant om aan te kopen in je beleggingsportefeuille? Hoe ziet de markt van pakjes, brieven en automatisering eruit? Kan Bpost hier in de verre toekomst nog iets in betekenen?

Aandeel Bpost kreeg zware klappen

Een aandeel dat niet onbesproken is gebleven de laatste jaren is dat van Bpost. Het aandeel stond begin 2018 nog aan een topkoers van ruim €28. Vanaf maart vorig jaar, begon de koers stevige klappen te krijgen. Zes maanden later was het bedrijf nog minder dan €8 per aandeel waard. Een ware aderlating voor de aandeelhouders op dat moment.

De koers is sindsdien zeer volatiel geweest. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de koers weer boven €10, wat aandeelhouders het gevoel gaf dat het aandeel aan een herstelronde bezig was. Toch werd deze hoop even snel de kop ingedrukt als ze was opgekomen, want vanaf de zomer tuimelde het aandeel weer onder de €8. De beleggers waren weer naar af.

Lees meer: Wanneer moet je dividendaandelen verkopen?

Herstel in zicht?

Wie op een laagtepunt van €7,7 is ingestapt, kan vandaag alweer een leuke winst optekenen. Maar is dit wel een duurzame stijging? Het aandeel is stelselmatig weer naar een tweecijferige koers aan het stijgen, maar het vertrouwen van aandeelhouders is deze keer kleiner geworden. Analisten zoals ING, Goldman Sachs, Kepler Cheuvreux en KBC geloven dat er niet veel meer groei meer voor het aandeel te verwachten valt het komende jaar.

Elementen die de koers beïnvloeden

Welke invloeden moet je als aandeelhouder in het achterhoofd houden indien je een aankoop van het aandeel Bpost overweegt?

  • Winst is niet duurzaam: Bpost sloot zijn voorbije boekjaren nog steeds met winst af, toch is steeds te horen dat de activiteiten van briefwisseling heel erg gezakt zijn en niet voldoende groei is in het leveren van pakjes. Dit komt omdat Bpost sterk heeft ingezet op het reduceren van kosten. Dit is een oefening die je als bedrijf een tijdje kan volhouden, maar die uiteindelijk geen duurzame oplossing kan zijn op de activiteiten.
  • Automatisering: Er worden steeds minder brieven gestuurd door automatisering. Naast het verdwijnen van geschreven brieven, omille van de email, worden nu ook steeds minder facturen en dergelijke verstuurd.
  • Grote concurrentie op pakjes: Bpost kan moeilijk concurreren met grotere spelers op de pakjesmarkt zoals PostNL of DHL. Het bedrijf heeft het laatste jaar echter veel ingezet op het verbeteren van zijn diensten en zijn focus verlegd van briefwisseling naar de pakjesindustrie. Toch loopt het ook daar tegen zijn grenzen aan.
  • Nieuwe technologieën: Een risico dat niet alleen een invloed zal hebben op het aandeel van Bpost, maar de volledige pakjesindustrie dooreen kan schudden, zijn de opkomende technologieën rondom pakjeslevering. Testresultaten met drones, zelfrijdende pakketkluizen in steden etc. kunnen in de toekomst veel aan belang winnen.
  • Dividend onhoudbaar: Puur op het niveau van het aandeel, los van de bedrijfsvoering, betekent het hoge dividend ook een probleem voor Bpost. Het aandeel biedt nu een bruto dividend van 14%, wat onhoudbaar zal worden in de toekomst. Analisten verwachten dan ook binnenkort een verlaging van dit dividend. Iets wat zeker een stevige invloed zal hebben op de koers. Vele beleggers houden namelijk dit aandeel aan omwille van het interessante dividend.

Als belegger is het dus maar de vraag indien Bpost nog een plaatsje heeft in een portefeuille opgebouwd op lange termijn. Het zal sterk afhangen van de innovatieve capaciteiten van het bedrijf. Misschien toch nog even afwachten om een positie in het aandeel in te nemen dus?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.