Wat is de 80/20 regel in beleggen volgens Steve Ruffley?

De bekende professionele trader Steve Ruffley houdt vast aan zijn 80/20 regel in beleggen. Wordt deze regel door elke belegger op dezelfde manier geïnterpreteerd? Hoe kan je deze algemene 80/20 regel zelf toepassen op jouw portefeuille?

Wie is Steve Ruffley?

Steve Ruffley is een professionele belegger die naast zijn eigen uitgebreide portefeuille ook nog Chief Market Strategist is bij Intertrader. Daarnaast geeft Steve Ruffley ook vaak seminaries, individueel, gepersonaliseerd of voor grotere groepen of bedrijven.

Hij is vaak te zien op sociale media, en hij wordt veel geïnterviewd voor financiële kanalen op oa. YouTube en andere websites. Steve Ruffley houdt zich bij zijn selectie in beleggingen strikt aan een regel. Hij noemt deze de 80/20 regel in beleggen.

80/20 regel in technische analyse

De interpretatie van Steve Ruffley van de 80/20 regel baseert zich strikt op technische analyse. Hij heeft ontdekt dat de markt 80% van de tijd beweegt omwille van technische factoren en 20% omwille van fundamentele factoren. 

Fundamentele activiteiten met een grote impact op je beleggingsportefeuille komen niet zo vaak voor. Denk bijvoorbeeld aan de Brexit, aanslagen, verrassende uitkomsten in verkiezingen, beperking in te ontginnen grondstoffen, of de recente heffing van import taksen door de US op Chinese producten, … Dit zijn zaken die onzekerheid veroorzaken. Maar die niet dagelijks een impact hebben op de koers van je beleggingen.

Lees meer: 4 tips om paniek te vermijden na een beurscrash

Technische analyse daarentegen wordt zo goed als dagelijks gebruikt door het overgrote deel van de beleggers. Veel particuliere en quasi alle institutionele beleggers laten hun beslissingen afhangen van de technische charts. Het is een constante bron aan informatie die maar één vijfde van de tijd wordt beïnvloed door schokken wegens fundamentele activiteiten.

Hoe je beslissingen aanpassen?

Het is natuurlijk niet zo dat je fundamentele analyse compleet achterwege kunt laten. Wie een combinatie van de twee hanteert zal sneller succes boeken in zijn portefeuille dan wie zich enkel focust op het één of het ander. Zo is het belangrijk om bij te houden wanneer een bedrijf zijn jaar- of kwartaalcijfers bekendmaakt. Hou ook rekening met uitbetalingen van dividenden of het uitsturen van persberichten.

Qua technische indicatoren verkiest Steve Ruffley zich te baseren op de Fibonacci cijfers. Deze zouden namelijk het ideale in- en uitstapmoment kunnen bepalen voor uw trades en doen dit aan de hand van trendlijnen. Hoe meer een indicator gebruikt wordt door traders, hoe groter de impact van deze indicator. Je kunt technische analyse op die manier bijna beschouwen als behavioural finance.

Lees meer: Welke stappen voer je uit bij een technische analyse van een aandeel?

Andere interpretaties van de 80/20 regel

Een andere manier waarop men de 80/20 regel in beleggen vaak bekijkt, is aan de kant van de inkomsten uit je portefeuille. Veel beleggers beweren dat 80% van je winst vaak afkomstig van 20% van je beleggingen. Dit kan je als belegger enerzijds negatief stemmen. Dit zou dus betekenen dat het gros van je beleggingsportefeuille eigenlijk niks doet voor je inkomsten.

Maar ook dit kan je als tool gebruiken om je beleggingen beter te structureren. Begin niet meteen al je minder winstgevende activa te verkopen. Spreiding blijft belangrijk om het risico te verlagen in je portefeuille. Analyseer effect per effect in detail. 

Misschien ontdek je wel dat je bepaalde activa minder aandacht geeft dan anderen. Bijvoorbeeld door minder fundamentele informatie op te volgen of de technische charts te negeren. Een goed draaiende beleggingsportefeuille vraagt een regelmatige inspanning. Als je je inkomsten wilt verhogen, moet je de totaliteit van je portefeuille dezelfde aandacht geven.

Pas de 80/20 regel van technische analyse versus fundamentele analyse toe op de 80% aandelen in je portefeuille die gemiddeld minder opbrengen. Zo zal je je opbrengsten stelselmatig kunnen verhogen. En hou je een constante kwaliteit in je beleggingen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.