7 vaak gemaakte beleggingsfouten

Aan iets nieuws beginnen, biedt heel wat uitdagingen. In het begin maak je wat fouten maar naderhand loopt het steeds beter. Als we jou nu zeggen dat we de meest gemaakte beleggersfouten voor jou oplijsten. Dan maak je die niet meer, toch? Een leuke voorsprong voor wie wil starten met beleggen.

Flaters zijn het niet, maar eerder van die geniepige foutjes die in een hoekje jouw winst en rendement zitten op te peuzelen. Ga er even door, misschien heb je al wat foutjes gemaakt en kan je andere nog uit de weg gaan. Succes!

1. Te laat beginnen

Er is geen goed of slecht moment om in de markt te stappen. De grootste fout die je kan maken is wachten op een ideaal moment. Dat komt er namelijk nooit. Start dus liever vandaag dan gisteren. Dat geldt vooral voor jongeren. Ze hebben één groot voordeel: tijd!

Wie tijd heeft kan een crisis uitzweten. De beurs gaat met ups en downs. Een belegger met weinig tijd zal maar eens moeten verkopen tijdens een beurscrash: pijnlijk. Jongeren hebben een langere beleggingshorizon en kunnen die crisis over zich heen laten komen. Interessant, niet?

2. Te enthousiast

De beurs wordt gedreven door emoties. Schrik bij een koersval maar euforie bij goede tijden. Beiden zijn minstens even gevaarlijk. De beurs doet het goed en te laat beginnen is een fout, dus starten beginners springen er met beide benen in. Fout, voorzichtig beginnen is aangewezen in tijden van uitzinnig positieve beursemoties. Hou de rem er wat op.

Lees meer: Hoe je zonder emoties kan investeren

3. Te hard willen

Het ideale moment om in- of uitstappen proberen na te jagen. Vergeet het, praktisch niet haalbaar. Focus jou liever op een goed gediversifieerde portefeuille waarbij het ene deel van jouw portfolio een klap opvangt van een ander deel. Het nalaten van een degelijke risicospreiding is een vaak gemaakte fout bij beginnende beleggers.

4. Te graag winnen

Populariteit is geen goede graadmeter voor wie een aandeel wil oppikken. Populaire aandelen zitten in een hausse die misschien wel snel tot een val kan leiden. Populariteit is ook weer gedreven door een emoties. En die zijn echt wel geen goede raadgevers. Een populair aandeel is niet per definitie een slecht of gevaarlijk aandeel. Durf het bedrijf achter het aandeel te analyseren.

Lees meer: Uit welke fouten van traders kan je leren?

5. Teveel betalen

Een kost, elke kost, gaat ten koste van het rendement. Per transactie ben je een kost verschuldigd, dit vreet dus met andere woorden aan jouw winst. Aandelen lang aanhouden is niet alleen vanuit historisch oogpunt een goede keuze maar ook economisch. Onderzoek wees overigens uit dat automatische aankopen betere resultaten halen dan minutieus getimede aandelenaankopen.

6. Te rooskleurig kijken

Door een paar kosten (moedwillig) te vergeten of niet aan te denken, kan je wel eens bedrogen uitkomen. Vergeet niet dat je op heel wat zaken belastingen moet betalen: een beurstaks, een meerwaardetaks, dividendentaks,… Daarnaast is er ook nog het effect van inflatie.

Lees meer: Welke psychologie drijft beleggers op de aandelenmarkt?

7. Te conservatief zijn

Conservatief in de lekkere zin van het woorden: vasthouden aan wat je hebt. Een portefeuille met beleggingen moet je al eens kritisch durven beschouwen. Een herbalancering is van tijd tot tijd nodig. Zorg dat jouw portfolio aansluiting blijft vinden bij jouw risicoprofiel.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.