Canadese aandelen

Canada, een groen paradijs met 37 miljoen inwoners ten noorden van de Verenigde Staten van Amerika, is een economische grootmacht die niet mag worden vergeten. Het land bezit een aantal belangrijke grondstoffen, heeft een uitgebreide dienstensector en exporteert ook veel landbouwgoederen. Diversifieer je portefeuille met een aantal Canadese aandelen. Hierbij alvast een paar tips.

Waarom Canadese aandelen?

Canada is één van de G7 landen. Een economische sterkhouder die jaar na jaar een gestage groei kent. Canada bezit veel belangrijke grondstoffen zoals olie, goud, nikkel, diamant en hout. Daarnaast heeft het land een uitgebreide dienstensector en een hoge tewerkstellingsgraad.

Het is een land dat veel sterke bedrijven en een stabiele politieke geschiedenis heeft. Zeker een interessante regio dus om je als belegger in te verdiepen. De risico’s binnen de Canadese economie zijn de hoge schuldgraad van zowel de overheid als de gezinnen. Vastgoed is namelijk heel duur en veel Canadezen hebben een hoge hypotheek. Het land heeft echter maar een kleine interne markt en exporteert ontzettend veel. Een eventueel verzwakte interne markt zou dus maar weinig invloed hebben op de omzet van zijn bedrijven.

National Bank of Canada (NA)

Het aandeel National Bank of Canada is populair bij beleggers op zoek naar dividend. De bank betaalt per kwartaal een dividend uit met een yield van 4,2% op jaarbasis. Het aandeel kent ook een relatief stabiele tot stijgende koers de laatste vijf jaar. Zeker een interessant aandeel voor wie gefragmenteerd wil aankopen en zijn portefeuille stelselmatig wil opbouwen.

Lassonde Industries (LAS.A)

Lassonde Industries is een bedrijf dat een koploper is in Canada op het vlak van softdrinks, fruitsappen en fruit in blik, kant-en-klare sauzen en pizza. Het bedrijf bestaat reeds 100 jaar en voert het grootste deel van zijn productie uit naar de Verenigde Staten. Bij ons in België is enkel het merk Del Monte goed gekend. Het bedrijf betaalt een bescheiden dividend van 1,8%. Het aandeel corrigeerde in de zomer van 2018 en is nu aan een mooie herstelbeweging bezig. Misschien het ideale instapmoment?

Enbridge (ENB of ook preferente aandelen)

Enbrigde past in dit lijstje omwille van twee belangrijke factoren. Het bedrijf speelt in op één van de belangrijkste grondstoffen van Canada, namelijk pijpleidingen. De huidige verwachtingen voor de olieprijs zijn zeer positief. Er wordt gauw een grote stijging verwacht. Dit enerzijds wegens het groeiherstel in China en anderzijds politieke spanningen in diverse olieproducerende landen. Beide factoren zullen voor een schaarste zorgen in de minder ontwikkelde olieproducerende landen. Dit levert een groot voordeel op voor landen als Canada om meer en duurdere olie uit te voeren.

Ook geeft Enbridge regelmatig nieuwe preferente aandelen uit. De houder van deze aandelen krijgen een hoger dividendrendement maar minder inspraak in de algemene vergadering van aandeelhouders. Zeker interessant als diversificatie in een portefeuille gericht op cashflow. De preferente aandelen kennen ook een ander soort volatiliteit als de gewone aandelen. Toch liever inspelen op de stijging van de aandelenprijs? De reguliere aandelen keren zelfs nog een stevig dividend van 6% uit.

Canopy Growth

Over dit bedrijf is reeds veel inkt gevloeid. Canopy Growth is voorlopig één van de koplopers wereldwijd binnen de cannabisaandelen. Canada is, na Uruguay, het tweede land ter wereld dat legalisatie van cannabis voor medicinaal én recreatief gebruik doorvoerde. Sinds de wetswijziging zijn de cannabisbedrijven sterk gegroeid. 

Canopy Growth is het bekendste en grootste bedrijf binnen deze sector. Verwacht veel volatiliteit en geen dividend als je in dit aandeel belegt. Het bedrijf groeit, innoveert, doet overnames en hoopt stiekem op een legalisering in de Verenigde Staten na de nieuwe presidentsverkiezingen. Mocht dit doorbreken dan is the sky the limit voor dit aandeel.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.