Vrouwen investeren beter dan mannen

In de wereld van het investeren en beleggen zijn het nog altijd de mannen die het beeld domineren. Zoek maar eens naar foto’s van aandeelhoudersvergaderingen of ga zelf een kijkje nemen op de beursvloer. Er valt amper een vrouw te ontwaren. Onterecht, want vrouwen blijken beter te investeren dan mannen. En wel hierom.

Studie na studie bewijst het zwart op wit: vrouwen weten beter dan mannen hoe ze moeten investeren. Ze overklassen de mannen in zeer veel gevallen. Na een grootschalig onderzoek in 2001 bleek dat vrouwen ongeveer 1% per jaar beter presteren dan hun mannelijke tegenhangers. Eén procent klinkt misschien weinig maar op een totale carrière is dit een aanzienlijk verschil. Het onderscheid wordt vooral gemaakt door het minder frequent traden van vrouwen.

Recentere data ondersteunen de bevindingen uit 2001. Vrouwen houden veel doelgerichter vast aan hun strategie bij investeren ondanks recessies en donkere dagen. In moeilijkere tijden hebben mannen 25 procent meer kans om geld te verliezen dan vrouwen. Significante verschillen!

1. Vrouwen zijn betere spaarders

Vrouwen, ongeacht hun inkomen, sparen gemiddeld tussen de 7 en 16% van hun netto-inkomen. Een onderzoek van Vanguard toont aan dat de spaarratio’s bij vrouwen daarmee gevoelig hoger liggen dan bij mannen. De grootste discrepantie is het spaarsaldo. Door de loonkloof -er gaapt een gat van ongeveer 7 procent tussen wat mannen en vrouwen verdienen- ligt het bijeen gespaarde kapitaal van vrouwen lager dan bij mannen. Dus hoewel vrouwen procentueel meer sparen, potten ze toch minder geld op.

Lees meer: 10 gewoontes van succesvolle vrouwen

2. Vrouwen hebben meer geduld

Lopende beleggingen hou je best van op een afstand in de gaten. Nu en dan eens de stand van zaken inspecteren is geen slecht idee. Daarom hoef je er niet op elk uur van de dag er met de neus bovenop te zitten. Blijkbaar kunnen vrouwen hun investeringen makkelijker “loslaten” dan mannen.

Volgens onderzoekers Odean en Barber traden vrouwen 45% minder vaak dan mannen. (Boys will be boys: gender, overconfidence and common stock investment). En met resultaat! Vrouwelijke beleggers kopen en verkopen de helft minder aandelen en andere financiële producten dan mannen. Dit betekent dat vrouwen minder kosten maken, wat resulteert in een hoger rendement. Door het vele traden verliezen mannen een netto rendement van 2,65 percent punt, terwijl vrouwen slechts 1,72 percent punt kwijt zijn aan transactiekosten. Maw vrouwen investeren intelligenter dan mannen.

Lees meer: 4 dingen die rijke vrouwen heel goed beseffen

3. Vrouwen durven om hulp vragen

Niet alleen voelen vrouwen zich niet te beroerd om hulp te vragen aan een financieel adviseur, ze luisteren ook nog eens naar de professionele adviezen. Iets wat van mannen niet altijd gezegd kan worden. Volgens een onderzoek van Betterment volgt de meerderheid van de klanten van een financieel adviseur de voorgestelde adviezen. Wie dit niet doen zijn vaker mannen dan vrouwen. De groep van klanten die méér risico namen dan voorgesteld zijn verhoudingsgewijs dubbel zo vaak mannen. Trots staat vrouwen niet in de weg als het gaat om rendement.

Kort gezegd gaan vrouwen bedachtzamer om met hun centen, bijgevolg nemen ze minder risico’s, beleggen ze veel consequenter en op een langere termijn. Bovendien spreiden ze hun portefeuille beter en laten ze zich niet leiden door hebzucht. Eigenwijsheid is hen vreemd en als belegger spelen emoties vrouwen minder parten dan mannen.

Dus, vrouwen investeren beter dan mannen!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.