Beginnende beleggers kunnen dit bijleren

Voor beginners kan de aandelenmarkt ontzettend lucratief, risicovol en verwarrend lijken. Enkele basislessen over de aandelenmarkt kunnen jou al behoeden voor de meest gemaakte fouten en valkuilen. Zo blijf je gemotiveerd om bij te leren over investeren en beleggen. We geven in dit artikel 3 belangrijke richtlijnen mee.

 Bekijk het totale financiële plaatje

Winst maken op een investering is best wel een prettig gevoel. Maar investeringen staan niet alleen, zitten niet op een eiland, of zweven niet in een vacuüm. Investeringen zijn een stukje uit je totale financiële leven. Heel wat vermogensbeheerders geven het als een wijze raad aan hun klanten: jouw persoonlijke boekhouding moet je bestieren als een onderneming.

Dat kan onder andere betekenen dat je jouw schuldgraad goed moet monitoren. Zo zijn er investeerders die een mindere investering proberen te counteren met een stevigere (en vaak risicovollere) investering in de hoop van de ene miskleun goed te maken met een absolute jackpot. Daarmee lopen ze uiteraard nog meer risico terwijl dit echt niet nodig was. Een jammerlijk bij-effect voor iemand die zijn totale boekhouding uit het oog verlies. 

Langzaam de schulden van die miskleun proberen op te lossen en tegelijk een noodfonds aanleggen, zou vast een solidere aanpak zijn van het probleem. Op die manier creëer je een duurzame oplossing en leer je alvast uit een fout terwijl je die rechtzet. Belangrijk is vooral om een gezonde financiële basis te hebben voor je jou aan de aandelenmarkt waagt. Elk ander aspect van die persoonlijke financiële boekhouding moet op punt staan.

Voel je comfortabel bij jouw belegging

Heel wat mensen die vandaag investeren en beleggen groeiden op in een andere tijdsgeest. Dertig jaar geleden was het mode om zoveel mogelijk return te halen. Dankzij het internet, de afnemende pensioenen en de wijzigingen in het bankenlandschap is er heel wat veranderd doorheen de tijd. Modern investeren en beleggen is vooral gefocust op risico en niet langer op rendement. De meeste mensen die investeren omwille van een aanvullend pensioen zijn er op gericht om verliezen te vermijden in plaats van grote winsten te boeken. Hun hoop is dus niet om per se rijk of rijker te worden maar om op hun oude dag genoeg kapitaal te hebben om te overleven. 

De aandelenmarkt is geen casino

Wie wel eens gaat pokeren weet dat “all-in” al eens durft op te brengen. Al jouw geld inzetten op het ene spelletje in de hoop van a) te overleven b) de jackpot binnen te rijven. Reken niet op die kans als je het hebt over de aandelenmarkt. Al jouw geld inzetten op één enkel aandelen is nooit een goed idee. Zelfs de meest ervaren aandelenhandelaars diversifiëren hun portefeuille met de bedoeling om de verliezen tot een minimum te beperken. 

De voorbije jaren zijn er heel wat interessante beursintroducties geweest. Hoewel de aantrekkingskracht zeer groot is bij beleggers en investeerders, beseft het leeuwendeel onder hen dat dit niet de beste keuze is. Beginnende beleggers worden vaak verblind door de sfeer, de hoera-stemming en de invloed van anderen. Besef daarom altijd dat je met geld niet speelt, je belegt het met een welbepaald doel in gedachten. 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.