Lennart Israelsson, 100-jarige Zweedse miljonair

Hoewel hij in heel zijn carrière maar 88.000 euro verdiende, is deze 100-jarige Zweed vandaag multimiljonair. Ongelooflijk hoe hij een aandelenportefeuille uitbouwde met een waarde van meer dan 16 miljoen euro! En dat volledig op eigen houtje. Deze Zweed vertelt ons hoe makkelijk het voor hem was om zo rijk te worden.

Lennart Israelsson, geboren op een kleine boerderij in 1916. De Zweed verliet de schoolbanken toen hij amper 13 jaar oud was. Nu is hij 100 jaar oud en voor heel wat Zweedse investeerders en beleggers is hij uitgegroeid tot een legende, een instituut. Hij wordt vooral geroemd voor zijn analytische geest en scherp inschattingsvermogen. Dankzij die eigenschappen boekte hij uitzonderlijke resultaten. Tot in 2005 groeide zijn portfolio met ongeveer 20 procent per jaar. Wie doet het hem na?

Lees meer: Niet geslaagd? Dat hield deze succesvolle schoolverlaters niet tegen!

Israelsson ging op jonge leeftijd aan de slag bij de Zweedse spoorwegen. In zijn vrije uren las hij als een bezetene artikels over aandelen. Ze boeiden hem mateloos. Rondom hem kocht iedereen een huis. De huizen stegen razendsnel in waarde en iedereen creëerde op een eerder passieve manier rijkdom. Israelsson was anders, hij kon zich geen eigen huis veroorloven. Wel zag hij heil in de aandelenmarkt.

In 1946, na een periode van intense studie van de aandelenmarkt en na heel wat gedraal, besloot de 30-jarige Lennart Israelsson om aandelen te kopen voor een waarde van 65 euro. In die tijd heel wat geld als je weet dat een dag werken 0,88 euro opleverde. Bovendien was zijn moeder niet al te blij met de risicovolle investering van zoonlief. De Krueger Crash uit 1932, een zwarte pagina in de Zweedse (en ook Amerikaanse) financiële geschiedenis, was nog niet verteerd.

Na 70 jaar op de aandelenmarkt kan Israelsson tevreden terugkijken op zijn beslissing om te investeren in aandelen in plaats van in een kleine boerderij. De waarde van zijn portfolio piekte op 16 miljoen euro. Dat is niet slecht, zeker niet als je weet dat de man in heel zijn leven maar 88.000 euro loon kreeg uitgekeerd.

Hoe ging hij te werk?

De de twee grootste geheimen van Lennart Israelsson zijn: geduld en langetermijnbeleggen. Toen hij zijn actieve loopbaan bij de spoorwegen afsloot, dan spreken we over 1980, investeerde hij al 34 jaar in de aandelen markt. Al het geld wat hij had geïnvesteerd was toen al meer dan 100.000 euro waard. Daarna groeide de waarde nog sneller!

In een zeldzaam interview zegt de honderdjarige: “Alles wat je nodig hebt is gezond boerenverstand. Luister vooral niet te veel naar de jonge springende honden”. Waar hij vooral voor uitkijkt zijn groeiende bedrijven die op een gezond manier geld verdienen en daar hun aandeelhouders voor belonen in de vorm van dividenden. De grootste moeilijkheid volgens Israelsson is om niet te verkopen: “Ik ben een optimist, meestal herstellen beurskoersen zich. Twee keer maakte ik een verlies van 70 procent goed. Verkoop dus niet als het wat minder gaat, de beurzen herstellen altijd weer”.

Lees meer: Wat te doen bij een beurscrash: haal diep adem en doe niets!

“Soms dalen de koers net genoeg om me kansen te bieden, zodat ik me kan inkopen. En dan laat ik die kans niet schieten. Het is zo eenvoudig om miljonair te worden. Maar mensen willen precies alleen maar aandelen kopen wanneer het duur is. Wanneer ze goedkoop zijn, hebben ze geen lef”, aldus Israelsson.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.