Een stijgende inflatie gaat normaal gezien gepaard met dalende aandelenkoersen. De aantrekkende economie, de krapte op de arbeidsmarkt en de stijgende lonen en de hogere olieprijs zullen ook de consumptieprijzen doen stijgen. De Nederlandse vermogensbeheerder Optimix vindt echter dat beleggers niet moeten panikeren. Hij schuift drie aandelencategorieën naar voor die weinig last zullen ondervinden van de oplopende inflatie.
Wat is op de beurs nog normaal?
Aandelenbeleggers keken vorige week angstig uit naar de bekendmaking van de Amerikaanse inflatiecijfers. Als die immers hoger lagen dan verwacht, dan zou dat normaal gezien leiden tot dalende aandelenkoersen. Want hogere inflatie betekent normaal ook een strakker monetair beleid met een hogere rente en dat is negatief voor de aandelenkoersen. De Amerikaanse inflatiecijfers waren inderdaad hoger dan verwacht, maar zoals tegenwoordig wel vaker gebeurt, reageerde de beurs daar op een atypische manier op: de koersen maakten de verliezen na de eerdere correctie in februari weer goed en de volatiliteitsindex – de index die de angst van de beleggers meet – bleef op een laag niveau. Het bewijst nog maar eens dat je je tegenwoordig vaak kan afvragen wat eigenlijk nog normaal is.
Lees meer: Wat is het belang van de langetermijnrente?
Drie aandelencategorieën met een stevig pantser
Optimix ziet drie aandelencategorieën die weinig hinder zouden moeten vinden van de stijgende inflatie: waardeaandelen, financiële aandelen en Japanse aandelen. De geschiedenis wijst volgens Optimix uit dat bij een oplopende rente waardeaandelen beter presteren dan groeiaandelen (en omgekeerd). De argumentatie hiervoor is dat groeiaandelen relatief duur zijn. Het betreft ondernemingen waarvan de winstgroei degelijk en voorspelbaar is en beleggers zijn bereid hiervoor meer te betalen, vooral in economisch mindere tijden. Waardeaandelen daarentegen zijn relatief goedkoop, zo stelt Optimix. Het betreft ondernemingen die meer cyclisch bewegen. Zij doen het beter als de economie groeit en de rente oploopt.
Volgens de vermogensbeheerder profiteren ook financiële waarden meer dan gemiddeld van een aantrekkende economie. Er worden meer kredieten verstrekt terwijl wanbetalingen op verstrekte leningen minder voorkomen. Daarnaast hebben banken profijt van stijgende winstmarges indien de rente oploopt. En ook Japanse aandelen kunnen profiteren van de aantrekkende eonomie omdat ze sterk exportgericht zijn en omdat in Japan sinds de “Abenomics “ duidelijk sprake is van een forse economische revival. Japan heeft net zijn achtste opeenvolgende kwartaal met economische groei laten optekenen, iets wat sinds 28 jaar niet meer was gebeurd.