5 manieren om financieel gezond te blijven

Studenten scoren slecht als het gaat om het beheer van hun eigen geld. Veel jongeren krijgen zelf stress van de idee om geld te moeten beheren. Ze zien het als iets ingewikkeld. Nochtans passen de belangrijkste regels voor een gezond financieel beheer op een postkaart. We geven 5 eenvoudige manieren mee om in goede financiële gezondheid te blijven.

Investeren en beleggen is zoals zoveel zaken een leerproces. Eerst moet je de basis onder de knie hebben voor je een stapje hoger op de ladder kan. De basis kan je vervatten in enkele eenvoudige stelregels. Volg even met ons mee.

1. Begin vroeg met sparen en maak er een automatisme van

Wie op jonge leeftijd start met pensioensparen, slaat twee vliegen in één klap. Je bouwt een leuk kapitaal op voor de grijze jaren én je leert om automatisch een bedrag opzij te zetten. Sparen moet een gewoonte worden. Op die manier is sparen leuk: je maakt maandelijks progressie en ziet jouw kapitaal letterlijk groeien zonder enige moeite. Je vermijdt ook enkele valkuilen door bij de start van een nieuwe maand een vooraf bepaald bedrag aan de kant te zetten.

2. Verwacht financiële noodgevallen

Heel wat gezinnen zouden de confrontatie met een onverwachtse kost van 1000 euro of meer niet aankunnen. Het ontbreken van zo’n (kleine) buffer bezorgt heel wat vaders en moeders onnodige kopzorgen. Altijd moet je zorgen voor een noodfonds om de wat moeilijkere tijd te overbruggen. Lenen kost, hoe weinig dan ook momenteel, altijd geld. Bovendien ben je dan afhankelijk van een tweede partij, wat nooit een opsteker is.

3. Kies de producten die bij je passen en spreid voldoende

Je kan in zoveel verschillende producten beleggen en investeren. Maak daarom niet zomaar een keuze maar kies een product dat goed bij jou past. Een product waar je jou comfortabel bij voelt en iets wat je ook begrijpt. Heel wat beginnende beleggers kiezen voor een samengestelde portefeuille bestaande uit aandelen en obligaties. Een degressieve aanpak, waarbij je het risico schuwt, kan een verdeling 90% obligaties en 10% aandelen hebben. Iemand met wat meer kennis van zaken of die bereid is meer risico te nemen kan de rollen omkeren.

4. Beperk alle mogelijke kosten

Een kost is altijd een beperking van jouw rendement. Hoe hoger de kosten, hoe lager het rendement. Zaak is dus om de kosten zoveel mogelijk te vermijden. Kosten kunnen beurstaksen, in- en uitstapkosten maar ook de commissie voor een adviseur of een derde partij zijn.

5. Minder uitgeven dan wat je verdient

Wie geen persoonlijke boekhouding bijhoudt, weet eenvoudigweg niet wat er binnen komt en wat er uitgegeven wordt. Een duidelijk overzicht maken is de eerste stap in de goede richting. Geef je minder uit dan wat je verdient: goed zo! De slechte leerlingen van de klas passen beter goed op hun tellen. Door enkele uitgaven van naderbij te bekijken en in te schatten of ze broodnodig zijn, kan je de balans weer in evenwicht brengen.

 

(bron: Bloomberg)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.