10 meeste gemaakte beleggingsfouten

Iedereen maakt wel eens een foutje. Dit is helemaal niet erg, maar het is wel zonde als je dit eigenlijk had kunnen voorkomen. Ook beleggers maken fouten. Sterker nog, de meeste beleggers maken dezelfde fouten. Door je in deze meest gemaakte beleggingsfouten te verdiepen, kun je voorkomen dat ook jij op deze manier de mist in gaat.

Fout #1: Beleggen met geleend geld

Het is absoluut onverstandig om met geleend geld te beleggen. Maak je verlies, dan moet naast je verliezen ook nog het geleend geld EN interesten terugbetalen. Heb je geen geld op je bankrekening staan, dan kan dit erg lastig worden. Om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt, beleg je alleen met geld dat van jou is en dat je kunt missen. Helaas zijn er nog altijd (beginnende) beleggers die met geleend geld naar de beurs gaan.

Lees meer10 kwaliteiten van mensen zonder schulden

Bij heel wat brokers bestaat de mogelijk om je koopkracht te verhogen door te werken met een bepaalde leverage (meer geld beleggen dan je middelen hebt). Als beginnende belegger kan je dit beter niet doen.

Fout #2: Beleggen zonder duidelijk doel

Beleggers die met een specifiek doel handelen, hebben vrijwel altijd meer succes dan beleggers die ‘gewoon voor de lol beleggen’ of ‘gewoon wat geld willen verdienen’. Beleg altijd met een duidelijk doel en je hebt veel meer kans op hoge rendementen.

Fout #3: Beleggen zonder strategie

Je bedenkt niet alleen een doel om te beleggen, maar verzint ook een strategie – een beleggingssysteem – om dit doel te bereiken. De strategie die je kiest, moet natuurlijk wel bij jou passen. Ben je iemand die niet graag risico’s neemt, dan kies je geen risicovolle beleggingsstrategie.

Lees meer: Zo zet je jouw grootste beleggersfout recht

Fout #4: (Te) wispelturig zijn

Een goede belegger is niet wispelturig. Hij of zij heeft een specifiek doel en een goede strategie en houdt hier altijd aan vast. Ben je een wispelturig persoon, dan is het belangrijk om dit gedrag af te leren. De meeste succesvolle beleggers hebben geleerd – vaak door veel geld te verliezen – om hen niet te laden (mis)leiden door gebeurtenissen of meningen van anderen. Zij blijven bij hun eigen beleggingsstrategie, no matter what.

Fout #5: Geen idee hebben wat je koopt

Veel beleggers handelen in beleggingsproducten zonder dat ze precies weten wat dit voor producten zijn. Het is prima om in opties te investeren, maar dan moet je wel weten wat opties zijn en hoe opties precies werken. Ook is het goed om in fondsen te beleggen, maar ook in dit geval moet je weten waar je precies jouw geld in investeert.

Ook zijn vaak bekende namen aantrekkelijk om in te beleggen, toch doe je beter op voorhand je huiswerk.

Fout #6: Beleggen zonder focus

Natuurlijk mag je meerdere beleggingsproducten toevoegen aan je portefeuille (heel wat analisten vinden dit zelfs verstandig!), maar het is weer niet goed om te beleggen zonder enige focus. Focus je je niet op enkele producten, maar wil je eigenlijk alles doen? Dan raak je al snel de controle kwijt. Raak je de controle kwijt, dan maak je gemakkelijker (dure) beleggingsfouten.

Fout #7: Niet wachten op echt hoge winsten

Veel beleggers vinden het lastig om op de echt hoge winsten te wachten. Ze zien dat hun belegging een klein beetje winst oplevert en uit angst om deze winst weer kwijt te raken, komen ze meteen in actie. Zonde, want dan kun je nooit echt veel geld met jouw beleggingen verdienen. Denk je dat jouw belegging nog veel meer kan stijgen, dan wacht je met het nemen van je winst.

Lees meerHoe kan je je winst op aandelen verdubbelen?

Fout #8: In paniek raken bij verlies

Sommige beleggers raken in paniek als ze verlies maken. Natuurlijk is dit vervelend, maar verlies hoort nu eenmaal bij beleggen. In paniek raken is sowieso niet verstandig, want dan ga je juist gekke dingen doen. Blijf daarom altijd rustig en accepteer je verliezen zoals je ook je winsten accepteert.

Fout #9: Met emoties beleggen

Het is onverstandig om met (heftige) emoties te beleggen, simpelweg omdat je dan geen rationele beslissingen kunt maken. Negatieve emoties hebben een negatieve invloed op jouw beleggingsbeslissingen, maar positieve emoties ook. Voel je je overdreven verdrietig, boos, angstig, blij of zelfverzekerd, dan kun je beter even niet beleggen.

Lees meer: De 14 emoties bij het beleggen in aandelen

Heel wat beleggers praten gemakkelijker over hun successen dan over hun verliezen. Maar het zijn net die laatste waar je het meeste uit kunt leren.

Fout #10: Nooit evalueren

Tot slot laten veel beleggers kansen liggen door hun acties nooit te evalueren. Je kunt veel leren door af en toe eens naar je eigen transacties te kijken, dus vergeet dit zeker niet te doen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.