Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Bitcoin is beleggen in digitaal goud

Beleggers worden onrustig door de ontwikkelingen in Europa. Na de uitslag van het Britse referendum verloor de euro 4% ten opzichte van de dollar. Het Britse pond verloor meer dan 10%. De stemming op aandelenbeurzen sloeg om in pessimisme. Heel anders was dat voor de “veilige havens” goud en zilver, die respectievelijk met 7% en 5% stegen in eurowaarde na de Britse stemming. Een opvallende uitschieter was bitcoin die 17% won aan waarde.

Bitcoin als veilige haven

Begin dit jaar vierde Bitcoin haar achtste verjaardag. In deze acht jaar heeft bitcoin zich meerdere keren als veilige haven bewezen. Begin 2013 tijdens de financiele crisis in Cyprus, in 2015 in Griekenland en eind 2015 in China. Telkens wanneer beleggers naar goud vluchtten, steeg ook de vraag naar bitcoins.

Bitcoin is als mondiale asset niet gebonden aan de economie van één land. Vanuit dit perspectief is Bitcoin een logische component in het mandje van elke belegger.

Bitcoin kent grote overeenkomsten met goud; beiden zijn schaars en onvervalsbaar. Het voordeel van goud is dat het “werkt” zonder digitale hulpmiddelen. Daartegenover staat dat bitcoin geen gewicht kent en daardoor eenvoudig wereldwijd bruikbaar is.

De markt van Bitcoin

De combinatie van wisselend enthousiasme over de nieuwe techniek en relatief lage marktvolumes maakt dat de bitcoin vatbaar is voor schommelingen. In 2011 piekte bitcoin op $30 en viel terug naar $2, in april 2013 op $180 en viel terug naar $60 om later dat jaar weer op te leven tot $1.000. Onderstaand overzicht toont de koers van bitcoin in dollars sinds 2013.

Bron: coindesk.com 

Nu 3 jaar later zien we de markt stabiliseren door een toename in handelsvolume op de internationale exchanges. Met recent een uitschieter naar boven door de Europese onrust.

Op het moment van schrijven is een bitcoin ongeveer € 590 waard. Er zijn 15,5 miljoen bitcoins in omloop met een marktwaarde van ruim 9 miljard euro.

Beginnen met beleggen in Bitcoin

De meest eenvoudige manier om bitcoins te kopen is bij een aanbieder die een rekening biedt om jouw bitcoins veilig te bewaren. In België en Nederland kan dit bij Bitmymoney.com, waar je je eerste bitcoins koopt met euro’s via iDEAL of Mistercash. Gekochte bitcoins bewaar je op je eigen Bitcoinrekening of je stuurt ze door naar een eigen portemonnee op laptop of mobiel.

Op elk moment zie je precies wat de bitcoins waard zijn en op elk moment kan je kiezen om je bitcoins te verkopen en in euro’s uit te laten betalen op jouw bankrekening.

Bitcoin is ontdekt als financieel instrument dat wereldwijde transacties mogelijk maakt, als veilige haven die zich vrij beweegt van nationale economieën en als technologie voor financiële innovatie. Deze combinatie maakt het een interessante asset om in de gaten te houden en om voorzichtig in te investeren.

Robert R. Nederhoed

Robert-Reinder Nederhoed studeerde Kunstmatige Intelligentie in Groningen en besteedt zijn carrière aan het ontwikkelen voor het internet. Nederhoed is CEO van blockchain start-up Biccur.com.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden