Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Word schandalig rijk!

Leef je droom! Wat zou jij doen met €100.000.000? Abonneer je op geluk! Word schandalig rijk!

Enzovoort… De overheidsinstelling Nationale Loterij schuwt moeite nog (gemeenschaps-)geld om mensen minstens wekelijks geld af te troggelen voor krasbiljetten of lottoformulieren. Nogal wiedes: de loterij is een continu lopende bron van overheidsinkomsten.

Het is nochtans een beschamende politiek. Want wie zorgt voor die inkomsten? Wie koopt de biljetjes, keer op keer, hunkerend om eindelijk ook ‘schandalig rijk’ te kunnen worden? De kleine belegger? De welgestelde intellectueel? Geen van beiden.

Voltaire zou ooit gezegd hebben: ‘De loterij is een belasting op domheid.’ Dat klopt niet. De loterij is vooral een belasting op wanhoop of eenzaamheid. Het zijn namelijk meestal niet de beleggers die met de lotto spelen, de rijken evenmin, het zijn doorgaans de eenzame, armere mensen. Mensen die hopen op die ene ferme meevaller die hun leven kan veranderen en daar honderd keer per jaar een klein bedrag voor willen betalen. 

De kans dat ze het groot lot winnen bedraagt nochtans 0,0000123 procent. Dat is een keer in honderden mensenleven. De kans dat ze ook maar iets winnen, al is het een  habbekrats, is 3,9%. De kans dat je met behoedzaam sparen via aandelen op lange termijn een significante return hebt ligt dicht bij 100%. De kans dat je via die weg het gros van je kapitaal kwijt bent, ligt net naast de absolute nul, dus in de buurt van dat absurd lage getal hierboven: 0,0000123 procent.

Die verschillen zijn gigantisch. Toch kiezen de minderbedeelden onder ons massaal voor de lotto en blijven ze vér weg van de beurs. Die mentaliteit legt een jammerlijke dubbele paradox bloot: de doorsnee burger spaart niet via aandelen (dat kan heus al met kleine bedragen), uit angst niet toe te zullen komen, terwijl het over de lange termijn net aandelen zijn die voor een substantiële vermogensaangroei zorgen. Tegelijk gaat een niet te onderschatten deel van veler gezinsbudget naar de loterij. Het investeringsbedrag bij dat laatste lijkt laag, want ach, zo’n lotje kost zoveel toch niet? Dat ene lotje niet, neen. Maar wekelijks een gokje wagen kan de factuur op het einde van het jaar fors doen oplopen.

‘Een mens aanvaardt graag een grote kans op een klein verlies in ruil voor een kleine kans op een grote winst’, zei Nobelprijswinnaar Kenneth Arrow, expert in de financiële theorie. Ook al wordt dat klein verlies keer op keer gestapeld op alle kleine verliezen van voordien. Ziedaar de basis van het succes van de goktenten en van de overheidsinstelling Nationale Loterij.

De lotto, de belasting op miserie, maakt uiterst weinig burgers rijk en maakt er nog minder gelukkig. Want als een behoeftige dan al eens het grote lot wint, begint vaak een lange calvarietocht, bezaaid met aasgieren, jaloezie, misbruik, en vaak uiteindelijk een bitter gevoel van onvulbare leegte.

De beurs, daarentegen, is een bron van hoop, betrokkenheid en welvaart. 

De lotto wordt gepromoot, de beurs wordt nog altijd geboycot, en dat door onze eigen leiders. 

Ik word daar schandalig boos van!

 

Pierre Huylenbroeck

Hij is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert. Neem een gratis proefnummer via www.mistermarket.be.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.056 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden