Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
De beurs is zwakker dan jezelf. Profiteer ervan.

De beurs is geen verdomd oord. Ze is geen zwart gat dat jouw zuurverdiende spaarcentjes opslokt. Laat je dat niet langer wijsmaken door de vele politici en de brede publieke opinie. Wat is de beurs dan wel?

De beurs is dé manier om over de lange termijn doeltreffend te sparen. Je kunt als kleine belegger gerust een jaarlijks gemiddelde return van 10% en meer ambiëren. Niet door krankzinnige risico's te nemen, zoals algemeen wordt aangenomen. Wel integendeel: door bovenal voorzichtig en geduldig te beleggen. Ziedaar mijn premisse. In de volgende weken en maanden wil ik jou overtuigen dat die stelling klopt, puttend uit eigen ervaringen en met tal van concrete voorbeelden.

Maar laten we beginnen met een beleefde introductie. Mag ik je voorstellen: de beurs. De beurs, dat is de bonte verzameling van duizenden beleggers, groot en klein, oppermachtig en onbeduidend, geïnformeerd en naïef, roekeloos en voorzichtig, ambitieus  en passief, bang en euforisch. De beurs heeft ook een naam: Mister Market.

Mister Market is dat legendarische typetje, ontsproten uit de koker van de grootste beursdocent uit de geschiedenis, Benjamin Graham, de mentor van Warren Buffett. Mister Market, zo vertelde Graham, is uw partner. Hondstrouw.Elke dag staat hij klaar om te handelen.Telkens geeft hij jou zijn inschatting van de waarde van aandelen. Hij wil ze tegen die prijs van je kopen. Of hij wil je de zijne verkopen, tegen diezelfde prijs. Jij beslist. Beslis je niets, ook goed. Je hoeft niet altijd te handelen, hij wel.  Dit is een groot voordeel voor jou, de kleine belegger. Hij is bovendien wispelturig. Op sommige dagen is hij terneergeslagen, bevreesd, somber, pessimistisch. Dan ziet hij weinig waarde in de toekomst. Hij schat de billijke prijs van aandelen laag in. Het is aan jou om op die dagen van zijn sombere stemming gebruik te maken. Koop zijn aandelen, hij zal je dat nadien niet kwalijk nemen. Op andere dagen is hij dan weer overenthousiast, soms euforisch. Met zijn roze bril op wil hij veel geld geven voor jouw aandelen. Profiteer ervan!

Maar onthoud goed: Mister Market is daar om jou te dienen, niet om jou te leiden. Jij bent de baas. Maak gerust gebruik van zijn zotte stemmingen, negeer hem even gerust als hij niets interessants te bieden heeft. Aan jou de keuze. Zolang jij zich niet door hem laat beïnvloeden, is het oké. Want dat kan hij wel, onze vriend, anderen overtuigen dat zijn eigen ideeën nog zo zot niet zijn. 

Wens jou vandaag geen contact met hem? Maakt niet uit. Mister Market staat morgen braafjes opnieuw voor jou klaar. Geen spatje eigendunk heeft die man. Iedereen kan van zijn slaafse goedheid en zijn manisch-depressieve trekjes gebruik maken. Jij ook. Het volstaat aandelen te kopen als hij sombergestemd is en aandelen te verkopen als hij euforisch is. Poepsimpel.

Maar waarom doen zo weinig beleggers dat dan? Straffer nog: waarom willen de meesten verkopen als een onzekere Mister Market er weinig voor wil betalen en kopen als hij ze breedlachend peperduur aanbiedt?

Omdat ze besmet zijn door de vloek van Mister Market. 

Pierre Huylenbroeck

Hij is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert. Neem een gratis proefnummer via www.mistermarket.be.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden