Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Social Profiles

Maandag, 24 april 2017 10:56

Ode aan het optimisme

'Welke dag is het?', vraagt Pooh. 'Vandaag', zegt Knorretje. 'Ha! Mijn favoriete dag!' Aanschouw optimisme, de bron van al het mooie. Want alleen zij die in een mooie toekomst gelooft, is bereid eraan mee aan werken.

Zaterdag, 25 maart 2017 05:55

De tempel van de spijt

Hola, Wall Street zakte begin deze week met meer dan 1%. Het begin van een lelijke correctie? Zouden we niet beter onze aandelen verkopen, genieten van de winst en later, pakweg 15 of 20% goedkoper, terug in te stappen? Dit soort vragen is populair tegenwoordig. Ze draaien rond ‘timing’. Niet de wat of de hoeveel telt, maar de wanneer. Wanneer kopen? Wanneer verkopen? Alle begrip, hoor. Zulke vragen zijn logisch en terecht.

Donderdag, 16 maart 2017 20:09

Echte beleggers dagen nooit de tijd uit

De tijd van de superkoopjes op de beurs is voorbij. De tijd dat de beurs de doorsnee spaarder behoorlijk afschrikte dus ook. Die ‘dus’ staat daar goed, ja. Dat lijkt een paradox maar het is al eeuwenlang een realiteit op de beurs: hoe meer koopjes er te doen zijn, hoe minder beleggers durven kopen. Raar maar waar.

Woensdag, 22 februari 2017 07:17

Zure citroenen op de tweedehandsmarkt

Mijn nichtje Valérie zoekt een huis. Dat is dezer dagen een behoorlijk frustrerende bezigheid. Je moet als jonge twintiger al ver gaan zoeken om nog iets betaalbaars te vinden. Letterlijk ver, op het platteland.

Dinsdag, 17 januari 2017 14:56

Jouw achterzolderkamerpartner

Gegeven: aandelen presteren op lange termijn veel beter dan obligaties. Meegegeven: op weg naar hun veel hogere toppen over de decennia vallen aandelen nu en dan pardoes meerdere verdiepingen lager. Vraag: hoe gaat u het best om met die quasi zekerheid op lange termijn en de beangstigende onzekerheid op korte termijn? Antwoord: negeer de korte termijn. Koop aandelen en kijk er vervolgens pakweg zeven jaar lang niet naar om. Je zult minder last van de stress hebben.

'Sal, we gotta go and we never stop going until we get there.' 'Where we going, man?' 'I don't know, but we gotta go.' Dit is een quote uit ‘On the Road’, de bekende reizigersroman van Jack Kerouac en volgens zij-die-het-kunnen-weten een van de 100 belangrijkste boeken aller tijden. Ik kan het niet weten, maar het is hoe dan ook een mooie quote, vind ik, over Sal en zijn kompaan die onderweg zijn naar eender waar. Ze lijken wel kleine beleggers.

Dinsdag, 20 december 2016 11:56

Ben je spaarder, belegger of speculant?

Wat ben jij eigenlijk? Ben je een spaarder, een belegger of een speculant? Denk goed na, want afhankelijk van jouw antwoord kan de overheid ofwel in jou een kaal te plukken kip zien, ofwel een tandeloze baby die tot de dood gepamperd dient te worden.

Maandag, 12 december 2016 09:02

Wiskunde op de beurs

Onze Vlaamse jeugd is de Europese uitblinker op het vakgebied van de wiskunde, bleek onlangs. Goed zo. Een goede kennis van de wiskunde is namelijk belangrijke troef op de beurs. De basisknepen van de algebra en de statistiek helpen ons niet alleen met het bereken van onze returns, maar vooral ook om een aantal zaken correct in te schatten. En ik moet vaststellen: tal van zaken worden niet correct ingeschat, zelfs niet door de Vlaamse primussen in de wiskunde.

Beleggers spelen graag. Dat zit kennelijk in onze genen. Poker, een potje schaak, raadseltjes oplossen, we zijn er dol op. Ziehier dus, om je te plezieren, een raadseltje.

Woensdag, 02 november 2016 08:22

ZM, gepeste goede huismoeder

Mag ik u voorstellen aan ZM? Nog relatief jong, werkt hard, is nooit ziek, leeft bescheiden en wil met haar spaarcentjes doeltreffend sparen. Waarom wil Z doeltreffend sparen? Hoe minder gezonde actievelingen later moeten teren op vervangingsinkomens, redeneert ze, hoe meer overblijft voor degenen die echt steun nodig hebben. Hoe wil Z doeltreffend sparen?

Pagina 1 van 2

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 15.376 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

De interessantste artikels in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!