Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat doet een rentmeester?

Vastgoed kopen is één ding, daarna komt het erop aan je panden professioneel te beheren. Heb je er zelf weinig kaas van gegeten, weet dan dat je hiervoor beroep kunt doen op een rentmeester. Je kan bij hem terecht voor advies rond subsidies, hulp bij het afsluiten van huurcontracten, het innen van de huren,… Kortom, hij kan je heel wat werk en zorgen uit handen nemen.

Eerst en vooral, niet iedereen mag zich zomaar rentmeester noemen. Wie die ambitie heeft, moet zich eerst vormen. Pas daarna kan hij een erkenning krijgen bij het BIV, het beroepsinstituut van de vastgoedmakelaar. Een rentmeester moet zich ook elk jaar  bijscholen rond juridische, bouwkundige, boekhoudkundige, financiële… ontwikkelingen. Voor je met een rentmeester in zee gaat, check je best of hij erkend is. Dat kan je doen op de website van het BIV.

Geen syndicus!

Een rentmeester is geen syndicus. Deze laatste beheert de delen van een gebouw die eigendom zijn van meerdere personen, zeg maar de gemeenschappelijke delen zoals de gang, de lift, de trap, het dak… De rentmeester bekommert zich om alle eigendommen van één persoon.

Lees meer: De rol van een syndicus in een gebouw

Wat mag je verwachten?

Schakel je een rentmeester in, dan mag je rekenen op hulp bij:

  • de zoektocht naar en het overleg met (nieuwe) huurders
  • het opmaken van contracten en plaatsbeschrijvingen
  • het innen van huurgelden (+ de indexering ervan)
  • de boekhouding en contact met de bank
  • herstellingen en renovaties

Met andere woorden, de rentmeester zorgt ervoor dat je onroerende goederen in goede staat blijven en je rendement op lange termijn verzekerd is. Maak uiteraard vooraf goede afspraken over je wensen, zowel op administratief, financieel als technisch vlak.

Karl Odent

Karl begeleidt ondernemers, managers en medewerkers om binnen hun organisatie op zoek te gaan naar 'sales opportuniteiten'.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.056 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden