Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
De patrimoniumvennootschap

De Patrimoniumvennootschap biedt een (soms) interessante uitweg. Onroerende goed onderbrengen in een vennootschap is niet per definitie een goed idee. Er zijn immers nogal wat nadelen verbonden aan dergelijke juridische constructies.

De nadelen stellen zich nogal prominent voor bij de verkoop van het onroerend goed. Op dat moment wordt een fiscale rekening gepresenteerd aan 33,99% op de meerwaarde ervan. Bij een gebouw dat afgeschreven wordt kan dat dus nogal fors oplopen. En toch…  Elk nadeel heeft ook voordelen en het is aan u de afweging of voor uw geval de voordelen toch niet nèt dat tikje interessanter zijn.

Het wordt met name interessant als u een financiële en fiscale planning wil maken voor pakweg de volgende 20 jaar en als u als eigenaar een redelijk uitgebouwd patrimonium bezit. Vooral als u voor uw erfopvolgers een regeling wil treffen die een fiscaal interessanter alternatief biedt voor de pakweg 27% successierechten die zij zullen moeten ophoesten bij uw overlijden. Maar het voordeel is niet limitatief tot deze categorie van de fiscaliteit

Een eerste belangrijk onderscheid: Personenbelasting of Vennootschapsbelasting?

1. de directe belastingen en de personenbelasting (te verhogen met de gemeentebelasting of ‘opcentiemen’) op de netto-buurinkomsten en de onroerende voorheffing

2. de vennootschapsbelasting: een dividendenuitkering die wordt belast aan 25% en de voordelen van de notionele intrestaftrek kunnen ervoor zorgen dat hier een substantieel verschil wordt gemaakt ten opzichte van de situatie de situatie hierboven beschreven. Bij een huurinkomst van pakweg 60.000 EUR per jaar kan dit een winst betekenen van 10.000 EUR! 

En wat met de zogenaamde ‘Indirecte Belastingen’?

De successierechten kunnen door de inbreng in een vennootschap behoorlijk gedrukt worden.  Het inbrengen van het onroerend goed in een vennootschap is geen rocketscience. In een verder artikel komen we hierop terug. In een verder stadium kan de de vennootschap geschonken worden aan 3% schenkingsrechten (Vlaanderen).  De constructie kan vrij voorzien in een vruchtgebruik voor de schenkers. Zodoende wordt de pijnlijke factuur van 27% successierechten vermeden.

Een eerste en voorlopige conclusie

De constructie van een patrimoniumvennootschap biedt naar gelang de case zeker interessante mogelijkheden. Daarin zijn de belangrijkste actoren de 1° notionele intrestaftrek, 2° de verlaagde schenkingsrechten en 3° het enorme contrast in successierechten. Uiteraard mag u bij de beslissing niet over éénnacht ijs gaan.

Uw accountant of advocaat met specialisatie in taxplanning kan u bijstaan in deze keuze.

Karl Odent

Karl begeleidt ondernemers, managers en medewerkers om binnen hun organisatie op zoek te gaan naar 'sales opportuniteiten'.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden