Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Welke soorten pensioensparen bestaan er?

Pensioenexperts zoals Jef Vuchelen (VUB) zijn het roerend eens: het pensioensysteem staan op ontploffen. De kans is klein dat we binnen afzienbare tijd nog een wettelijk pensioen krijgen uitgekeerd, tenzij er een drastische hervorming komt van ons pensioensysteem. Voor de goede verstaander: zorg zelf voor jouw pensioen. Daarom maken we jou wegwijs in het pensioensparen. hoe werkt pensioensparen eigenlijk?

Pensioensparen is het zelfstandig sparen voor een pensioen. Je stort op regelmatige tijdstippen bedragen op een pensioenspaarverzekering of in een pensioenspaarfonds. Vroeg beginnen met pensioensparen, rendeert en als we de experts mogen geloven zal het nodig zijn. Daar hadden we het eerder al over. Om het pensioensparen aan te moedigen kan je ook van een belastingvoordeel genieten. Dan moet je wel een contract afsluiten voor je 65 wordt.

Pensioensparen via een pensioenspaarverzekering

Een pensioenspaarverzekering verloopt, logischerwijs, via jouw verzekeraar. Je hebt twee opties:

  • Tak 21: dit is de meest gangbare pensioenspaarverzekering. Indien je kiest voor deze optie dan krijg je een vaste jaarlijkse interest op jouw stortingen.


  • Tak 23: deze vorm houdt wat meer risico in omdat de verzekeraar belegt met jouw geld. De winst die gemaakt wordt, deelt men met de pensioenspaarders. Het rendement kan hoger liggen, maar ook een flink stuk lager.

Lees meer: Pensioensparen: jong starten is oud genieten

Pensioensparen via een pensioenspaarfonds

Een pensioenspaarfonds verloopt via jouw financiële instelling. De bank belegt jouw pensioengelden in een aantal financiële producten zoals aandelen en obligaties. De prestaties van die onderliggende producten bepalen uiteindelijk hoeveel het fonds rendeert. De uitkomst is dus minder zeker dan die van een pensioenspaarverzekering via tak 21.

Een pensioenspaarfonds krijgt geen eindvervaldag opgelegd. Dit betekent echter niet dat je deze vorm van pensioensparen ten allen tijde kan stopzetten. Vervroeg stoppen met pensioensparen via een pensioenspaarfonds zal er ook toe leiden dat de overheid de toegekende belastingvoordelen terugvordert.

Niet onbelangrijk: pensioensparen in de vorm van een tak 21 valt onder het Beschermingsfonds - tot € 100.000 - terwijl een pensioenspaarfonds niet gedekt wordt.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden