Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat is langetermijnsparen?

Langetermijnsparen, hoeveel uitleg hoeft het woord? Je spaart op lange termijn. Helder, toch? Wel, er komt nog heel wat bij kijken. Zo is er een optimale grens bij langetermijnsparen. En hoe zich het met de kapitaalaflossingen van jouw woning? We geven wat meer uitleg over het langetermijnsparen.

Langetermijnsparen vertoont heel wat gelijkenissen met pensioensparen. Je zet, op jaar of op maandbasis een bedrag aan de kant. Hier krijg je van de overheid nog eens een leuke belastingvermindering. Maar om dit cadeau te krijgen en te optimaliseren moet je wel aan een aantal zaken voldoen.

Lees meer: Welke soorten pensioensparen bestaan er?

Allereerst moet je minstens 18 jaar zijn. Daarnaast moet je in België belastingen betalen. Voldoe je aan die regels dan kan je alvast aan langetermijnsparen doen. Maar voor welk bedrag is dit het interessantst? Wel nu, je kan maximaal 2.260 euro onderbrengen onder het langetermijnsparen. Wie een langer netto belastbaar inkomen heeft dan 34.846,66 euro rekent best zelf eens na hoeveel je het best op een jaar spaart met het langetermijnsparen. Je neemt 6 procent van jouw netto belastbaar beroepsinkomen en telt daar 169,20 euro bij op.

Op jouw belastingformulier dien je het langetermijnsparen echter in te vullen onder dezelfde noemer van jouw hypothecair krediet. Is deze korf dus al gevuld met de afbetaling van jouw woonlening, dan vervalt het fiscaal voordeel van het langetermijnsparen. En dat maakt het al een pak minder interessant. Want zeg nu zelf, een belastingvoordeel van 30 procent is best stevig.

Wanneer krijg je jouw geld van het langetermijnsparen?

Dit volgt het voorbeeld van het pensioensparen. Je spaart tot aan jouw pensioen. Eens je op pensioen gaat kan je het geld opvragen. Doe je dit vroeger dan betaal je daar wat extra op. Wie langer spaart dan zijn 60ste, die doet dat belastingvrij.

Hoeveel kan je verwachten van het langetermijnsparen?

De opbrengst van langetermijnsparen kan je vooraf best goed inschatten. Uiteraard hangt dit af van verzekeringsmaatschappij tot verzekeringsmaatschappij. Ja, een verzekeringsmaatschappij want langetermijnsparen gaat via een verzekeringscontract. De maatschappij verzekert jouw van een minimumopbrengst. Daar kan nog een winstdeelname bijkomen.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.056 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden