Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat is het belang van de langetermijnrente?

Wanneer er op economisch niveau over rente wordt gesproken, wordt deze vaak opgedeeld in korte- en langetermijnrente. Hierbij doelt de eerste op de rente voor de geldmarkt, de zogenaamde geldmarktrente en doelt de tweede op de kapitaalmarkt, de zogenaamde kapitaalmarktrente. Maar wat is de kapitaalmarktrente precies? Waarom is deze recentelijk zoveel in het nieuws en wat is het effect van kapitaalmarktrente ontwikkelingen op finance?

Wat is langetermijnrente?

De kapitaalmarktrente is de rente op leningen met een looptijd vanaf 2 jaar. De hoogte van dit rentepercentage wordt veelal aan de hand van de rente op staatsleningen bepaald. Aangezien het risico dat een staatslening niet terugbetaald wordt laag is (of zou moeten zijn), geldt dit percentage vaak als een soort basis. Hierbij wordt vervolgens een renteopslag toegekend naar gelang de toename van het debiteurenrisico, oftewel het risico dat er niet wordt betaald. Ook zal de rente veelal toenemen naargelang de looptijd van de lening toeneemt.

Wie bepaalt de kapitaalmarktrente?

De rente op staatsobligaties, die leidend is voor de bepaling van de kapitaalmarktrente, wordt gedicteerd door de centrale banken. Het is één van de gereedschappen in het arsenaal van een centrale bank om de richting van macro-economische ontwikkelingen te sturen. In finance is het een van de belangrijkste indicatoren van toekomstige ontwikkelingen op de beurs.

Wat is het effect van veranderingen in de kapitaalmarktrente...

op mijn spaarrekening?

De rente op spaarrekening wordt beïnvloed door de kortetermijnrente, dus een stijging of daling van de kapitaalmarktrente zal hiervoor geen gevolgen hebben.

op de economie?

Normaal gesproken betekent een lage kapitaalmarktrente dat beleggers meer kapitaal in aandelen zullen steken. De alternatieve obligaties leveren dankzij de lage rente immers weinig rendement op. Tegelijkertijd betekent de beschikbaarheid van goedkoop kapitaal dat zowel overheden als ondernemingen meer investeren. De kapitaalmarktrente wordt echter al geruime tijd kunstmatig laag gehouden. Zolang een stijging van de kapitaalmarktrente gepaard gaat met een toename van het consumentenvertrouwen, zal het economische effect van een stijging van de kapitaalmarktrente beperkt blijven.

op mijn obligaties?

Zodra nieuwe obligaties tegen een hogere rente worden uitgegeven, daalt logischerwijs de koers van oudere obligaties die een lagere rente opleveren. Een stijging van de kapitaalmarktrente is voor de meeste beleggers in obligaties dan ook reden om veel langlopende obligaties te verkopen en nieuwe obligaties in hun portefeuille op te nemen.

op mijn aandelen?

In grove lijnen zou men kunnen stellen dat een toename van de langetermijnrente zorgt voor een afkoeling op de beurs. Het wordt voor beleggers immers interessanter om te investeren in obligaties vanwege de toegenomen rente. Ondernemers zullen minder snel investeren omdat het lenen van het geld voor deze investeringen duurder wordt. In het huidige economische klimaat is het gevolg echter waarschijnlijk een tijdelijke correctie, gevolgd door 'business as usual'. Zolang de vraag van de consument er is, zullen een paar procent meer of minder rente de meeste ondernemingen namelijk niet weerhouden van het investeren in de verdere groei. Het succes van de aandelenmarkt wordt vervolgens weer aangejaagd door positieve bedrijfsresultaten.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.084 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden