Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat is een put optie?

Opties, futures, warrants, turbo's... derivaten waarmee we met een relatief lage inzet toch kunnen inspelen op bewegingen in de koers van een hogere onderliggende waarde. Als beleggingsinstrument zijn ze niet meer weg te denken uit de financiële wereld. Een van deze afgeleide producten is een put optie. Wat zijn de kenmerken van dit afgeleid product en wanneer is het interessant?

Omschrijving

Het gaat uiteraard om een optie, zijnde een recht om een gestandaardiseerde hoeveelheid van een onderliggende waarde tegen een vastgestelde prijs te verhandelen voor een bepaalde afloopdatum. In dit geval geeft het een recht om te verkopen.

Koper/Schrijver

Tegenover de houder van een optie neemt de tegenpartij de verplichting aan om de onderliggende waarde tegen de vastgestelde prijs te kopen (op voorwaarde dat de houder zijn recht uitoefent). Hij heeft dus de plicht om te kopen indien jij dat wilt, terwijl jij de plicht hebt om hem in ruil hiervoor een premie te betalen. We hebben dus duidelijk twee partijen:

Schrijver van de put-optie: Dit is de 'uitgever'. Hij heeft de verplichting om de onderliggende waarde te kopen aan een vooraf afgesproken uitoefenprijs. Hij hoopt op een stijging van de onderliggende waarde.

Koper van een put-optie: hij krijgt het recht om de onderliggende waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken uitoefenprijs. In ruil daarvoor betaalt hij bij aanvang een premie. Hij hoopt op een koersdaling van de onderliggende waarde om zo winst te boeken.

Lees meer: Wat is een call optie?

Voorbeeld

Stel: je koopt een put optie op een aandeel X met als uitoefenprijs 10 EUR, de looptijd is één maand. Wanneer het aandeel daalt tot 9 EUR, dan maak ik winst want ik verkoop het voor meer dan de waarde van het aandeel zelf. Als het aandeel anderzijds stijgt dan maak ik verlies want ik verkoop het te goedkoop. In de praktijk eindigt deze put-optie waardeloos en ben je je inleg kwijt. Het risico is met andere woorden groot want je kan je volledige inleg kwijtspelen - maar anderzijds staat er geen enkele vorm van beperking op de potentiële winsten. En dat brengt ons weer tot de wereld van beleggen: tegenover hogere winsten staat steeds een hoger risico.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.057 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden