Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat is de Bel20?

De BEL 20 is de Belgische aandelenindex waarop de 20 grootste aandelen van bedrijven noteren. Om deel uit te maken van de Bel20 moet een aandeel wel aan enkele voorwaarden voldoen. Een Belgisch bedrijf zijn is echter geen voorwaarde om als onderneming op de Bel20 te noteren. Verrassend, toch?

In 1990 ging de Belgische aandelenindex Bel20 van start. Wel, om precies te zijn is de berekening van de index gestart op 30 december 1990. De Bel20 als index is van start gegaan op 18 maart 1991.

De Bel20 omvat 20 aandelen. De aandelen worden gekozen door Euronext. Uiteraard komt niet elk aandeel in aanmerking voor de Bel20. Daarvoor moet een aandeel aan enkele vereisten voldoen (zie Index Rule Book BEL Family) . De criteria om opgenomen te worden in de Bel20 zijn:

Voldoet een onderneming aan deze vereisten, dan maak je kans om deel uit te maken van de index met steraandelen aan Euronext Brussels. Sowieso worden maar 20 aandelen toegelaten tot de index. Elk aandeel weegt niet even hard door in deze index. Maximaal mag een onderneming tot 12 procent doorwegen op de totale index. Dit om de invloed van één enkel aandeel wat te dempen. Een klepper als AB Inbev zou anders wel eens de koers van een index kunnen domineren en dat is nu net niet de bedoeling.

Bovendien is een bedrijf nooit zeker van een plaatsje in de Bel20. Elk jaar opnieuw wordt op de derde vrijdag van maart, juni, september en december een nieuwe stand van zaken opgemaakt. Bedrijven vallen af en andere bedrijven vullen de index aan. Altijd zijn er 2 bedrijven die op een reservelijst prijken. Zo kan er een snelle aanpassing doorgevoerd worden mocht een bedrijf onverwachts de Bel20 (moeten) verlaten.

Lees meer: Hoe wordt de Bel20 samengesteld?

De Bel20: een verhaal van prestige en interesse

Voor bedrijven is een opname in de Bel20 zeer belangrijk. Niet enkel het prestige streelt hun ego maar ook de zichtbaarheid vergroot erdoor. Investeerders hebben heel wat meer interesse voor aandelen die noteren in een referentie-index zoals de Bel20. Verdwijnen uit de Bel20 wijst dan weer op een lagere interesse en doet een bedrijf meestal geen deugd.

Populair gesteld noemen ze de Bel20 de thermometer van de Belgische beurs. Let wel, het is geen thermometer voor de Belgische economie. De Belgische economie bestaat uit meer dan 20 toonaangevende bedrijven. Overigens is het zo dat naast de Bel20, noem het de eerste klasse van de beurs, ook nog kleinere divisies hebt zoals de Bel Mid en de Bel Small. Dit zijn bedrijven met een middelgrote tot kleine marktkapitalisatie.

Verrassend genoeg moet je niet Belgisch zijn om te noteren in de Belgische sterindex. Buitenlandse bedrijven, en dat zijn vaak Nederlandse, moeten wel aan wat bijkomende regels voldoen om te kunnen noteren op onze nationale index. Of ze moeten 33 procent van hun activiteiten in België uitvoeren of bijvoorbeeld 15 procent van hun personeel moet in België werkzaam zijn. Met andere woorden er moet een sterke objectieve band zijn met ons land. In het verleden maakte het Nederlandse Delta Lloyd deel uit van de Bel20. Nu vind je er bijvoorbeeld ING uit Nederland terug in de index.

Lees meer: Hoe wordt de AEX index samengesteld?

Conclusie

  • De Bel20 is een korf van 20 aandelen

  • De aandelen moeten aan specifieke vereisten voldoen

  • Elk aandeel kan voor maximaal 12 procent doorwegen

  • Ieder jaar kan de samenstelling wijzigen

  • Het toont evoluties op de beurs, niet van de economie

  • De Belgische Bel20 is niet uitsluitend Belgisch

  • Bedrijven vinden de Bel20 belangrijk voor hun uitstraling
De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.056 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden