Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat is crowdfunding? Het principe uitgelegd

Stel u heeft een briljant plan voor een activiteit, een product of een bedrijf. Om dat plan te realiseren hebt u echter een krediet nodig. De bank of een andere instelling is niet bereid een krediet te verstrekken omdat zij of het idee niet ziet zitten of geen of onvoldoende zekerheden kan krijgen. Dan wordt het uitermate moeilijk om toch te starten.

In principe blijven er twee reële mogelijkheden. U leent bij familie en bekenden en, waar dit mogelijk is, u neemt een hypotheek op het huis. Een goed voorbeeld hoe dit zich kan ontwikkelen is Dyson. Deze Engelsman ontwikkelde een perfecte stofzuiger, maar kreeg nergens een krediet om te starten. Door ondersteuning van zijn familie en vrienden en door zichzelf tot over de oren in de schulden te steken, lukte het hem om een wereldbedrijf te beginnen.

Crowdfunding: de start

Een andere manier is iets dat begin van deze eeuw in de Verenigde Staten begon, de crowdfunding. Omdat jonge artiesten en kunstenaars nauwelijks bekendheid en daardoor ook geen financiële middelen om een CD op te nemen of een expositie te organiseren hebben, vroegen ze via de sociale media om ondersteuning. Daar stelden ze tegenover dat iedereen die een minimaal bedrag gaf daarvoor een CD kreeg of toegang had tot de expositie. Zo ontstond een geheel nieuwe, alternatieve beleggingsvorm. Deelnemers beleggen in een product en krijgen daarvoor het eindresultaat te zien of te horen. Door de crowd, de menigte, te vragen hun product te sponsoren, konden de jonge artiesten zich profileren. 

Beleggen dankzij crowdfunding

Sindsdien is crowdfunding overgewaaid naar Europa en wordt het regelmatig gebruikt om geld op te halen. Zo heeft een hotel in Amsterdam een paar weken geleden via deze alternatieve belegging een flink bedrag bijeen gebracht om een uitbreiding te realiseren. In principe wordt crowdfunding op drie verschillende manieren ingezet.

  1. Om een activiteit te realiseren, zoals een dance event of een voor een speciale groep bedoelde bijeenkomst, waarvoor geen geld bijeen te krijgen is. Deelnemers geven hun bijdrage als een soort van gift en krijgen er toegang tot de activiteit voor. 
  2. Om een product te sponsoren, zoals een CD of een optreden van een startend muzikant, die via een speciaal opgericht platform zijn muziek ten gehore kan brengen, zodat eventuele deelnemers kunnen beslissen of dat iets is wat ze willen steunen.
  3. Het kan echter ook een product zijn van een startend - of een klein bedrijf. Iets wat vaak ook past bij een alternatieve belegging, zoals een bedrijf voor bioproducten of een alternatief energieproject.
  4. Om een bedrijf te ondersteunen. Iemand wil graag een bedrijf starten, maar kan nergens krediet krijgen. Via crowdfunding probeert hij mensen te overtuigen van zijn producten en vraagt hij ze om een alternatieve belegging. Daarvoor biedt hij aandelen aan. Deze mogen in echter slechts bij uitzondering verhandeld worden, omdat de overheden geen nieuwe aandelenbeurs willen. De aandeelhouder weet dus vooraf dat de belegging pas echt rendement oplevert als het bedrijf doorbreekt.

Het principe van crowdfunding

Er bestaan ook in België speciale platforms voor crowdfunding. Daar kan iemand zich melden en vertellen waarom en waarvoor hij op deze wijze geld wil verwerven. Het bestuur van het platform bepaalt of hij mag deelnemen. Dat doet men ook om het crowdsurfen serieus te houden. Je kunt natuurlijk buiten een platform proberen geld te verzamelen, maar dat zal moeilijker worden, omdat het platform een naam en een achterban heeft opgebouwd. Deelnemers aan crowdsurfing zullen regelmatig even bij het platform kijken of er iets interessant aangeboden wordt. In principe is deze wijze van alternatieve belegging niet bedoeld om snel grote winsten te behalen, maar eerder om innovatie een kans te geven. Wie zelf een crowdfundingcampagne wil lanceren, lees best eens onze tips door.

Meer lezen over crowdfunding? Ontdek dan de 5 interessantste boeken!

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.084 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden