Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat is een converteerbare obligatie?

De voordelen van een klassieke obligatie én de voordelen van een aandeel? Dan hebben we het over de converteerbare obligaties. Maak kennis met deze mengvorm. Misschien maakt de converteerbare obligatie binnenkort deel uit van jouw portefeuille.

Converteerbare obligatie

Een converteerbare obligatie of een convertible obligatie is een obligatie die in de toekomst omgezet kan worden in aandelen. Het tijdstip en de manier waarop is vastgelegd in vooraf bepaalde voorwaarden. Je start dus met een klassieke obligatie waarbij je jaarlijks een vaste coupon krijgt uitgekeerd. En dan wordt het interessant.

Lees meer: Waarom beleggen in obligaties?

Met een converteerbare obligatie kan je ervoor kiezen om te schakelen naar een aandeel. Eventueel zelfs een aandeel met dividend. Waar dus vroeger een coupon extra inkomen verschafte, krijg je dit nu via een dividend uitgekeerd. Biedt een dividend een voordeel ten opzichte van de jaarlijkse couponrente?

Nee, maar wat een onderliggend aandeel doet is wel interessant. Daalt een aandeel, dan kan je vasthouden aan de obligatie. De obligatie garandeert een uitkering van jouw kapitaal. Maar presteert de koers van het aandeel van de onderneming sterk, dan kan je opteren om de converteerbare obligatie om te zetten in een aandeel. Zo dein je mee op de golven van een beurssucces. Het risico stijgt vanzelfsprekend. Een aandeel houdt immers een groter risico in dan een obligatie.

Wat zijn omgekeerde converteerbare obligaties?

Omgekeerd converteerbare obligaties of ook wel reverse convertible obligaties zijn obligaties waarbij je de keuze tussen het overschakelen naar aandelen niet zelf krijgt. De onderneming bepaalt of de obligatie al dan niet wordt omgezet. Een niet te onderschatten risico want de onderneming neemt die beslissing in eigen belang en niet in het belang van jou, de belegger. Het risico verbonden aan een omgekeerde converteerbare obligatie wordt beloond met een hogere couponwaarde.

Lees meerWat zijn de risico's van het beleggen in obligaties?

De twee soorten obligaties - de converteerbare obligaties en omgekeerde converteerbare obligaties - staan met andere woorden lijnrecht tegenover elkaar. Het ene product leunt aan bij de obligaties en dus eerder voor een defensief beleggersprofiel. De omgekeerde converteerbare obligaties sluiten dan weer perfect aan bij dynamische of offensieve beleggers met een voorkeur voor aandelen en andere risicovollere producten.

 

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.056 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden