Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat is beleggen? Lees onze uitgebreide definitie van beleggen

Iedereen heeft de mond vol van beleggen. We kunnen beleggen in heel wat zaken: aandelen, obligaties, water, vastgoed, ja zelfs in digitale munten. Maar wat is beleggen nu eigenlijk? We geven een uitgebreide definitie van beleggen weer.

Als we een zeer algemene definitie van beleggen zouden moeten geven, komt het er uiteindelijk op neer dat je iets koopt, het vervolgens een tijd(je) bewaart en hoopt dat het in die tijd meer waard gaat worden. Zodat je winst maakt op het moment dat je je eerder gedane aankoop weer verkoopt. De definitie van beleggen is daarom nogal breed.

Wat is beleggen?

Er zijn tal van verschillende mogelijkheden om je geld te gaan beleggen. Daarom kan een definitie van beleggen niet standaard aan één specifiek (financieel) product worden gekoppeld. Er zijn bijvoorbeeld mensen, die hun woning als belegging beschouwen. (Lees meer: Is een eigen huis wel een goede investering?) Ze hebben hun huis jaren geleden redelijk goedkoop kunnen kopen. Mogelijk hebben ze er het één en ander aan verbouwd of gemoderniseerd. Door deze aanpassingen en waardeontwikkelingen op de woningmarkt, kan het prijskaartje van de woning stijgen. Zodat ze bij verkoop van het pand er meer voor terugkrijgen, dan dat ze er ooit zelf voor betaald hebben. Naast panden, kun je ook in tal van andere zaken beleggen. Denk bijvoorbeeld aan digitale munten, wijn, kunst, antiek, postzegels of fysieke munten. (Lees meer: Wat zijn alternatieve beleggingen?)

Beleggen op de effectenbeurs

Ook al zijn er tal van verschillende beleggingsvormen, toch denken veel mensen dat per definitie beleggen iets is wat op effectenbeurzen plaatsvindt. Ze verwijzen dan met name naar de handel in aandelen. Zo’n definitie van beleggen was enkele tientallen jaren geleden weliswaar een hele logische gedachte, omdat er toen nog niet zo’n uitgebreid aanbod aan financiële producten beschikbaar was als nu. Naast aandelen, waarmee je letterlijk een stukje van een bedrijf koopt, kan een beursbelegger tegenwoordig ook actief handelen in bijvoorbeeld opties en derivaten. Ook al omvat de definitie van beleggen tevens het complete palet aan financiële producten, wat op dit gebied voor beleggingsdoeleinden beschikbaar is, toch betekent dat niet al deze verschillende producten op dezelfde manier verhandeld kunnen worden. De enige gemene deler is, dat het uiteindelijke doel van de bezitters van al deze producten is: zo goedkoop mogelijk kopen en vervolgens zo duur mogelijk proberen te verkopen.

Lees meer: Aandelenmarkt voor beginners: starten met beleggen

Koersinvloeden

Er zijn mensen die menen dat de definitie van beleggen evenredig is aan ‘gokken op de beurs’. Omdat de prijzen van de verschillende financiële producten puur zijn gebaseerd op vraag en aanbod, is er inderdaad een bepaalde mate van onvoorspelbaarheid aan beleggen gekoppeld. Koersen kunnen om de meest uiteenlopende redenen stijgen en dalen. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met goede of slechte bedrijfsresultaten. Maar ook zaken als lokale politieke situaties of oorlogen in de regio kunnen in positieve of negatieve zin hun weerslag hebben op koersen van financiële producten.

Bereid je goed voor

Omdat er zoveel verschillende factoren mee kunnen wegen bij de toe- of afname van de waarde van beleggingen, is het nooit verstandig om bijvoorbeeld zomaar spontaan een pakketje aandelen te kopen. Beleggen is vooral een kwestie van goed de markt bestuderen en op basis van historische cijfers een zo goed mogelijke inschatting maken van de toekomstige ontwikkelingen van die markt. Deze laatstgenoemde zin, zou je in principe zelfs als een soort van tweede definitie van beleggen kunnen zien. Beleggen is namelijk lang niet altijd een kwestie van winst nemen. Er zijn ook tal van momenten waarop je je verlies moet accepteren. Zo’n verlies kun je overigens wel beperken, door een stop loss opdracht aan een belegging te koppelen. In dat geval gaat het systeem van je bank of broker automatisch over tot de verkoop van je belegging. En dit op het moment dat een door jou ingesteld verliesmaximum wordt bereikt.

Lees meer: Meer winst op de beurs? Beperk jouw verliezen!

Risicovrij beleggen

Tal van brokers hebben vandaag de dag online demo’s voor haar gebruikers klaarstaan. Hiermee kun je alle facetten van het beleggen uitgebreid oefenen met behulp van virtueel geld. Het is een ideale methode om thuis te geraken in het beleggen met financiële producten. Zo’n demo geeft je de kans om tal van strategieën risicovrij uit te proberen. Vind je het nu nog te riskant om helemaal op eigen kracht te gaan beleggen, maar wil je al wel proberen winst te maken met het beleggen in financiële producten? Kies dan voor een beleggingsfonds van je bank of in een indexeringsfonds van een effectenbeurs. Hierin werd vaak een portefeuille van de best scorende (of grootste) aandelen samengevoegd. Aan deze typen fondsen wordt veelal een risicoprofiel gehangen, zodat je vooraf een redelijk goede inschatting kunt maken van je winst – en verliesopties.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.084 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden