Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Volgen we de Denen en krijgen we negatieve spaarrentes?

Historisch lage rentevoeten, voor de derde keer op 12 maanden. Nu lijkt de bodem bereikt want Société Générale verlaagde als eerste de rentevoeten tot een wettelijk minimum. Als eerste bank geven ze nog 0,11% interest voor jouw spaargeld. Minder mag momenteel niet. Onder voorbehoud want de kans bestaat dat de wettelijke ondergrens verlaagd wordt. Moeten we binnenkort betalen om te sparen?

In april 2015 en oktober 2015 doken de eerste berichten van historisch lage rentevoeten op. Sindsdien zijn ze alleen maar verlaagd. Tot voor kort was er nog sprake van een basisrente van 0,10%. Nu verlaagt Société Générale als eerste die rentes naar het wettelijke minimum van 0,01% Dichter bij de nul is onmogelijk. In mei 2015 daalde de getrouwheidspremie al naar een laagterecord van 0,10%. Dit betekent een samengestelde rentevoet van amper 0,11%.

Hoewel voor Société Générale de spaarboekjes geen speerpunt in hun beleid zijn, lijkt het er sterk op dat ook andere banken -waarvoor spaarboekjes wel een groot belang hebben- zullen volgen. Banken als KBC, BNP Paribas en Belfius volgden ook de dans in voorbije renterondes. De vraag is niet of maar eerder wanneer. Officieel luidt het dat er momenteel nog geen plannen zijn om de spaarrente te verlagen. De Europese Centrale Bank (ECB) opperde al dat ze de rente in maart verder zal laten dalen. Dit heeft een directe invloed op de spaarrente, waardoor de historisch lage rentevoet ook voor andere financiële instellingen niet te ontwijken lijkt.

Meer en meer spaarders speuren de markt af naar betere voorwaarden. En vaak met succes. Volgens bankshopper.be bieden internetbanken als MoneYou en NIBC aantrekkelijke spaarboekjes met getrouwheidspremies tot 1,00% en een basisrente die nog 0,20% kan bedragen (Banca Monte Paschi). Een steeds grote groep spaarders gaan op zoek naar valabele alternatieven voor het klassieke spaarboekje en komen zo bij beleggingen terecht. De mogelijkheden zijn legio maar de schrik om het vertrouwde boekje te verlaten overwint nog al te vaak.

De limbodans van de rentes drukt de spaarders met de rug tegen de muur. Door de inflatoire krachten en de historisch lage rentes verdampen de spaarboekjes. Een bankoverstap, laat staan beginnen met beleggen, is voor velen een brug te ver. Resultaat: grote groepen spaarders ondergaan de schamele rentes en hopen op betere tijden. De vraag is maar of er nog betere tijden komen. De wettelijke bodem is bereikt.

In Denemarken zijn ze er nog slechter aan toe. Daar is een negatieve rente mogelijk. Met andere woorden: de Denen betalen om te mogen sparen. Ook sommige Duitse banken rekenen een kost aan op spaargeld. Bij ons is het nog zover niet. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil, in het belang van de spaarder, de rente niet laten zakken en houdt voorlopig vast aan het wettelijke minimum van 0,11%.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden