Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Tragere economische groei in België tot 2070?

Een lange periode van trage economische groei hangt als een dreigend zwaard boven onze welvaart. Tot die conclusie kwamen vier wetenschappers van de Universiteit Gent. Ze berekenden dat de gemiddelde economische groei nog dertig jaar onder het half procent kan blijven. Een kleine ramp voor een maatschappij die is gebaseerd op groei.

Op langere termijn ziet het er al niet rooskleuriger uit. De wetenschappers maakten een prognose tot na 2070 en voorzien daar een iets grotere groei maar eentje die dan ook nog onder het procent zal blijven. De simulatie gebeurde op basis van de modellen van Nobelprijswinnaars Robert Solow en Peter Diamond en worden als accuraat en waarheidsgetrouw bestempeld.

Redenen van tragere groei

Onder meer de vergrijzing van de bevolking, een te geringe progressie in de werkgelegenheid en een groeiende ongelijkheid liggen aan de oorsprong van de te kleine groei. Nochtans zijn er volgens hoogleraar macro-economie Freddy Heylen nog kansen om het tijd vooralsnog te keren. Volgens Heylen moeten er meer publieke investeringen komen. Ook een taxshift volledig gericht op lager opgeleide en oudere werknemers is aan de orde. Verder stelt Heylen voor om meer werk te maken van innovatie in de privé-sector.

De haperende groei staat nu al hoog op de agenda en de bereidheid bij Europa om in te grijpen is er. De recente maatregelen van de ECB waarbij de rente werd verlaagd tot nul procent hebben ondermeer tot doel om het sparen te ontmoedigen en een investeringsklimaat te stimuleren

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 7.915 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden