Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
5 originele tips om te sparen via beleggingen

Economen Jef Vuchelen en Mark Scholliers kaarten tijdens de tachtigste boekenbeurs de pensioencrisis aan. Hun boek ‘Het grote pensioenbedrog’ maakt pijnlijk duidelijk dat de Belgen zelf zullen moeten sparen voor hun oude dag. Helaas brengt het spaarboekje niets meer op. “Er zit niets anders op dan het heft in eigen handen te nemen en te beleggen”, zegt Steven De Punt van vermogensbegeleider Fortuna Financial Group. Hij geeft 5 tips voor de meer ervaren belegger.

1. Word niet verliefd

Een belangrijke les bij beleggen is: durf afscheid nemen. Een aandeel of fonds dat het slechter doet dan sectorgenoten? Dan is er misschien een goede reden: een nieuwe CEO, een andere visie,… Soms is er helemaal geen logische verklaring. Hopen dat het tij zal keren, is vaak vergeefse moeite. Bepaal op voorhand welke daling voor jou draaglijk is. Dat kan je een fikse kater besparen.

2. Google je naar winst

Volg als belegger niet blindelings de kudde. Kom los van standaardlijstjes. Zoek naar fondsen en aandelen die nog onbekend zijn voor het grote publiek. Er bestaan zelfs specifieke zoekmachines voor. Neem eens een kijkje op Morningstar, Bloomberg of Quantalys om jouw kennis te vergroten.

3. Sla munt uit wisselkoersen

Beperk je niet enkel tot beleggen in euro’s. Met wisselkoersen kan je ook geld verdienen. Maar beleggen in vreemde valuta vraagt wel een goede voorbereiding en opvolging van de geopolitieke en economische evoluties. Luisteren naar de doelstellingen van centrale bankiers is onontbeerlijk.

Lees meer: 5 tips om een succesvolle forex trader te worden

4. Toon lef

Als je geld wil verdienen op de beurs, moet je af en toe ook een berekend risico durven nemen. Enkel investeren in gevestigde waarden is prima. Zeker als ze een mooi dividend uitkeren. Af en toe een groeiend bedrijf met een goed management en duidelijke visie steunen, kan het verschil maken tussen een mooi rendement of een toprendement.

5. Maak van beleggen je hobby.

Kiezen voor aandelen of fondsen? Dat is een kwestie van tijd en informatie. Kies voor aandelen als je het bedrijf goed kent of de tijd hebt om het te doorgronden. Maar laat je helpen door een professionele partij bij minder voor de hand liggende keuzes. Beleggen in bijvoorbeeld een groeiaandeel in Cambodja is immers erg moeilijk als je de plaatselijke markt onvoldoende kent.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden