Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Tak 26 verzekeringen en het beleggen erin

Beleggen in een tak 26 verzekering is een interessante optie voor zowel particulieren als vennootschappen. Dit type verzekering is net iets anders dan een tak 21 en tak 23 verzekering. Het grote voordeel van dit beleggingsproduct is dat je gegarandeerd rendement hebt en geen premietaks betaalt. Wel moet je roerende voorheffing betalen en, wanneer je je kapitaal vervroegd opvraagt, uitstapkosten. Bovendien is het niet mogelijk extra waarborgen op te nemen.

Wat is een tak 26 verzekering?

Een tak 26 verzekering is een levensverzekering, maar dan zonder verzekerde en begunstigde. Bij dit type verzekering is er slechts sprake van een onderschrijver. Om die reden kunnen we deze levensverzekering eigenlijk geen verzekering meer noemen, maar de verzekering beter duiden als een kapitalisatiecontract of kapitalisatieproduct. Dit houdt in dat je je kapitaal kunt laten groeien door middel van een tak 26 verzekering. Kosten die je maakt bij beleggen in deze verzekering zijn instapkosten, beheerskosten en (degressieve) uitstapkosten. Een tak-26 polis biedt gegarandeerd rendement. 

Het verschil tussen een tak 26 verzekering en een tak 21 of tak 23 verzekering

Een tak 26 polis biedt, zoals hierboven genoemd, een gegarandeerd rendement, net als een tak 21 verzekering. Je weet dus zeker dat je de premies die je hebt gestort, terugkrijgt. Dit is niet het geval bij een tak 23 verzekering. Bij dit verzekerings-beleggingsproduct worden de premies in beleggingsfondsen belegd, waardoor het rendement niet gewaarborgd is. Meer zekerheid kun je bij een tak 23 product overigens krijgen met zogenaamde kapitaalgaranties. Het verschil tussen een tak 21 verzekering en een tak 26 verzekering zit hem in het feit dat een tak 26 kapitalisatieproduct geen instaptaks kent. Daardoor kun je een deze verzekering op kortere looptijd onderschrijven dan een tak 21 verzekering.

Voor- en nadelen van een tak 26 verzekering

Aan beleggen in een tak 26 verzekering zijn zowel nadelen als voordelen verbonden: 

Voordelen

  • Dit product is een mooie middenweg tussen de twee uitersten "spaarrekening" (weinig risico, laag rendement) en "individuele aandelen op de beurs" (veel risico, hoog rendement)
  • Gegarandeerd rendement
  • Je betaalt geen premietaks

 Nadelen

  • Je moet wel altijd roerende voorheffing betalen over dit beleggingsproduct. 
  • Je kunt geen extra waarborgen (denk aan invaliditeit, overlijden)opnemen. 
  • Je moet uitstapkosten betalen als je je kapitaal vervroegd opvraagt.

Wanneer maak je gebruik van een tak 26 verzekering?

Een tak 26 verzekering biedt iedereen die interesse heeft in beleggen biedt mooie mogelijkheden. Beleggen in dit verzekeringsproduct is mogelijk voor vennootschappen, maar ook voor particulieren en verenigingen. Deze verzekering is zeer geschikt voor vennootschappen, omdat het slechts aan de roerende voorheffing (die vennootschappen in mindering mogen brengen van de vennootschapsbelasting die betaald mogen worden), maar niet aan taks onderworpen is. Bovendien biedt het gegarandeerd rendement en is er altijd de mogelijkheid de gelden vervroegd op te vragen. 

Ook particulieren en verenigingen kunnen inschrijven op dit verzekerings-beleggingsproduct en er hun winst mee doen. Voor privépersonen geldt, net als voor vennootschappen, dat ze geen taks hoeven te betalen en dat het rendement gewaarborgd is. Bovendien hoef je bij deze verzekering niet zo lang te wachten als bij een tak 21 verzekering.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden