Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Speculatietaks treft de kleine belegger maar mist doel

De speculatietaks schiet zijn doel voorbij. Dat is de conclusie van een onderzoek enquête gevoerd door De Tijd en advieskantoor Deminor. Eerder gaf Minister van Financiën Johan Van Overtveldt al toe dat de taks de vooropgestelde 34 miljoen euro niet zal halen. Reden: de kleine belegger verkoopt niet langer binnen de zes maanden of handelt gewoon heel wat minder. De minister beloofde een herziening van de taks.

Toen in 2015 de speculatietaks vorm begon te krijgen, kampte deze al met hevige tegenstanders. Wanneer bleek dat zelfs de minwaarden niet konden verrekend worden met de meerwaarden, stonden heel wat kleine beleggers al helemaal op de achterste poten. Januari 2016 werd de taks vooralsnog ingevoerd door Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. De ambitie was groot: 34 miljoen euro binnen rijven.

Stilaan moet de overheid erkennen dat de taks zijn doel niet zal halen. En dat hoeft niet te verwonderen. De Tijd en Deminor deden onderzoek bij 7.600 respondenten en de resultaten spreken boekdelen. Ongeveer 80 procent van de beleggers ontwijken de speculatietaks door de aandelen langer dan 6 maanden in portefeuille te houden. Zo hoeven ze de meerwaardebelasting van 33 procent niet te betalen.

Bovendien zegt 60 procent van de ondervraagden sowieso veel minder te handelen. De nadelen van de invoering van de speculatietaks laten zich dan ook raden. Minder inkomsten voor de staatskas maar ook minder transacties wat nadeling is voor de beursmakelaars. 10% van de Belgische beleggers dreigt er ook nog eens mee om in het buitenland een portefeuille te openen.

Van Overteveldt deelde ondertussen al mee dat hij de taks zal bijsturen, afvoeren of vervangen door iets anders.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.056 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden