Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Hoeveel moet je sparen om miljonair te worden?

Miljonair worden lijkt idioot hoog gegrepen. Weet wel dat er in België maar eventjes meer dan 100.000 miljonairs zijn. Is het dan toch haalbaar? Om alles in een perspectief te plaatsen bekijken we even hoeveel je per dag moet sparen om op je 65ste verjaardag miljonair te zijn. En voor jonge mensen valt dat verrassend goed mee.

Allereerst, en het is een nagel waar we heel erg vaak op kloppen, hoe vroeger je begint met sparen en beleggen hoe groter de kans om miljonair te worden. Je zal ook merken in de overzichtstabel dat een jonge spaarder dagelijks heel wat minder aan de kant moet zetten dan een veertiger of vijftiger.

Een ander belangrijke factor is het rendement. Wie gaat beleggen of sparen en zich aan een risicoloos rendement van 12 procent verwacht, die zal waarschijnlijk van een kale reis terugkeren. Of het risico zal vele malen hoger blijken te zijn of het rendement ligt vele procenten lager. Een realistische inschatting of zelfs een worst-case-scenario in gedachten houden is onontbeerlijk.

De tabel is een voortvloeisel van wat David Bach in zijn boek zegt. Omdat Business Insider een jaarlijks rendement van 12 procent niet mogelijk acht, voegden ze een optie toe: een rendement van 2 procent. Wie enkel en alleen spaart via de klassieke spaarrekening moet dus nog een heel pak harder sparen.

Een jonge investeerder van pakweg 20 jaar die een rendement van 7 procent per jaar haalt, heeft genoeg aan een spaarregime van 9 euro per dag. Best een haalbare kaart. Kijk maar eens naar de evolutie van de Bel20. Dividenden inbegrepen haalt onze sterindex 8,7 procent jaarlijks rendement. Neemt diezelfde jonge investeerder veel minder risico en belegt hij of zij in een product met een rendement van amper 2 procent, dan loopt het dagelijks spaargeld al op tot 38 euro.

Minder jonge investeerders zien het vereiste bedrag razendsnel oplopen. Iemand van 45 jaar, die dus binnen de 20 jaar miljonair wil zijn, moet bij een laagrendementbelegging al tot 112 euro per dag (!) sparen. Dat is meer dan 3.400 euro per maand.

Conclusie voor wie miljonair wil worden:

  • Begin er gisteren aan

  • Met sparen alleen kom je er niet

  • Zoek duurzame rendementen

  • Hou de koers voor lange tijd aan
De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden