Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Welke soorten obligaties bestaan er zoal?

Heb je besloten om in obligaties te investeren zodat je vermogen kan groeien, dan heb je de keuze tussen verschillende soorten obligaties. Het woord 'obligatie' verwijst naar een overkoepelend beleggingsproduct, maar hier vallen eigenlijk heel wat diverse soorten obligaties onder.

Obligaties komen er in verschillende soorten, we geven een overzicht.

Gewone of achtergestelde obligaties

Bij gewone of achtergestelde obligaties weet je precies op welke dag je het geld van jouw lening terugkrijgt. Dit komt omdat deze obligaties een eindvervaldag hebben, die uiteraard aan jou als investeerder gecommuniceerd wordt. Dit is niet de enige garantie die je krijgt bij deze obligaties, want bij deze gewone of achtergestelde obligaties weet je ook welke jaarlijkse interest je krijgt voor het verstrekken van de lening. Deze interest wordt ook wel coupon genoemd en ligt vast voor de hele looptijd.

Gaat een bedrijf failliet, dan worden de eigendommen van het bedrijf verkocht. Het geld dat op deze manier wordt verzameld, moet door de schuldeisers verdeeld worden. Sta je vooraan in de rij, dan heb je meer kans om je geld terug te krijgen dan wanneer je achteraan in de rij staat. Bij een gewone obligatie wordt de positie in de rij bepaald door te kijken hoe lang je al een obligatie (zie het als een lening) aan het betreffende bedrijf hebt verstrekt. Hoe langer dit geleden is, hoe verder je vooraan in de rij komt te staan (FIFO). Bij een achtergestelde obligatie sta je altijd achteraan in de rij van schuldeisers. Nog net voor de aandeelhouders, maar wel achter alle andere schuldeisers zoals banken, leveranciers, edm. Ter compensatie van het hoger risico dat je je geld niet terug krijgt bij een achtergestelde obligatie, krijg je meer rendement uitgekeerd.

Lees meerWat is het rendement op een obligatie?

Nulcouponobligaties

Bij nulcouponobligaties krijg je jouw vergoeding als belegger niet als jaarlijkse coupon uitgekeerd, maar krijg je het geld op een andere manier. Het rendement van een nulcouponobligatie bestaat namelijk uit het verschil tussen wat je betaalt om de obligaties te kopen en hoeveel geld je terug krijgt op de eindvervaldag.

Heb je een obligatie gekocht voor € 1500 en krijg je hier op de eindvervaldag 2000 euro voor, dan is jouw rendement € 500. Eigenlijk wordt er vaak ook een jaarlijkse interest berekend die gecumuleerd wordt uitbetaald op de vervaldatum.

Converteerbare obligaties

Een converteerbare obligatie is een obligatie die je tijdens de looptijd van de lening kunt omruilen tegen aandelen van hetzelfde bedrijf. Dit kan niet zomaar, maar onder bepaalde voorwaarden die door het bedrijf achter de obligatie worden bepaald. Je wisselt de obligatie om tegen een aandeel of aandelen als je hier meer winst mee kunt maken.

Lees meer: Wat is een converteerbare obligatie?

Eeuwigdurende obligaties

De laatste obligatie van de verschillende soorten obligaties, is de eeuwigdurende obligatie. In tegenstelling tot de andere soorten obligaties, kent deze obligatie geen vaste looptijd en dus geen eindvervaldag. Je krijgt een jaarlijkse interest als rendement, maar je weet niet wanneer de lening afloopt. Daarom kan de koers van de obligatie sterker schommelen tov de koers van de andere soorten obligaties.

Het bedrijf waar je de eeuwigdurende obligatie aan verstrekt hebt, kan ervoor kiezen om de lening terug te betalen. Dit kan het bedrijf bijvoorbeeld doen als het geld van de obligatie niet meer nodig is, zodat de organisatie van de openstaande leningen af is en schulden weg kan strepen op het lijstje.

Heb je nog twijfels om te investeren in een obligatie of hou je het liever bij aandelen? Lees meerWat is het verschil tussen een aandeel en een obligatie.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden