Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Wat is shorten van aandelen?

Ben je er ooit van overtuigd dat een aandeel op het punt staat te kelderen en op zoek naar een manier om hier van te profiteren? Heb je ooit in een bear markt je portfolio in waarde willen zien stijgen? Beiden zijn mogelijk dankzij short selling.

 Short selling, wat is het nu eigenlijk?

Wanneer een belegger long gaat op een investering, betekend dit dat je een aandeel hebt aangekocht met het vertrouwen dat dit aandeel in prijs zal toenemen in de toekomst. Wanneer je short gaat op een investering, anticipeer je een daling van de prijs.

Je verkoopt in dat geval in feite een aandeel dat je niet bezit. Je leent het aandeel van je bank, een andere bank of een klant van je bank die het aandeel wel bezit. Je ontvangt de opbrengst van de verkoop, maar zult de short wel op een gegeven moment moeten sluiten door de verkochte aandelen terug te verkopen en terug aan je bank te leveren. Wanneer de prijs gedaald is, kan je de aandelen voor een lagere prijs terugkopen dan wat je voor de eerdere verkoop ontvangen hebt en maak je winst op het verschil. Is het aandeel meer waard geworden, zul je het aandeel voor een hogere prijs aan moeten kopen en maak je verlies.

Voorbeeldberekening

Om de potentiële opbrengsten en risico's van het shorten beter inzichtelijk te maken, hebben we een voorbeeldscenario voor je samen gesteld:

Een belegger gelooft dat het aandeel XYZ dat op dit moment voor € 40 verhandelt wordt in prijs zal dalen, dus leent 200 aandelen en verkoopt deze. De belegger is nu 100 aandelen XYZ 'short' omdat hij deze verkocht heeft zonder deze zelf te bezitten. De eigenaar zal de aandelen in kwestie op of voor een afgesproken moment terug willen.

Presenteert XYZ een week later dramatische resultaten en daalt het aandeel naar € 35? Dan zal de belegger 200 aandelen XYZ kunnen kopen voor € 7.000 en het verschil tussen de opbrengst en aankoopprijs als rendement in eigen zak kunnen steken. Hier zullen nog wel commissies en rentes van afgetrokken worden, maar het rendement is voor een dergelijke korte periode significant.

Presenteert XYZ echter verrassend goede resultaten en stijgt het aandeel naar € 60? Dan zal de belegger zijn geleende aandelen moeten teruggeven door voor € 12.000 200 stuks XYZ te kopen. Omdat de eerdere verkoop maar € 8.000 opleverde, verliest de belegger € 4.000.

De risico's van shorten

Het shorten van aandelen wordt in sommige kringen gezien als een zeer agressieve manier van beleggen die enkel door geharde investeerders wordt gehanteerd die graag de bedrijven die ze shorten zien omvallen. Het is echter vooral een zeer risicovolle strategie. De trend van de markt is op de lange termijn altijd positief en daarnaast is er theoretisch geen limiet aan de waarde van een aandeel. Dit betekend dat het bijbehorende risico bij het shorten van een aandeel ook geen limiet kent. Dit hangt immers samen met de grootte van de eventuele stijging van het aandeel.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden