Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Waarom short selling van aandelen geen goed idee is

De financiële media houdt ervan wanneer professionele beleggers, zoals Bill Ackman of David Einhorn, zeggen dat ze aandelen op short shelling hebben gekocht. Dit betekent namelijk dat er een openlijke oorlog plaats zal vinden tussen de investeerders en de bedrijven.

Short gaan of short selling, gaat over dat een belegger aandelen koopt en meteen weer door verkoopt. Later hoopt de belegger de aandelen tegen een lagere prijs terug te kopen, om ze zo weer met winst terug te geven aan de kredietgever.

Het gevaar van short selling

Maar short selling is veel risicovoller dan het kopen van aandelen. Als je aandelen van de vennootschap koopt, hoop je natuurlijk ook dat de aandelen in waarde stijgen of dat de dividendinkomsten zullen stijgen.

Als je voor de lange termijn gaat, dan kan je maximale verlies op 100% liggen. Denk hierbij aan faillissement.

Maar als je aan short selling doet, dan is er geen limiet aan hoeveel geld jij kan verliezen als de aandelen stijgen. Als de koers van een aandeel snel stijgt, nadat jij ze hebt doorverkocht, kan jij dit snel herstellen door de aandelen terug te kopen en deze terug te keren aan de kredietgever. Als je geluk hebt, verlies je niet al teveel geld.

Het drastische voorbeeld van Joe Campbell

Een investeerder met de naam Joe Campbell was niet zo gelukkig toen hij een $ 37,000 short positie op KaloBios Pharmaceuticals Inc. US had geplaatst. Een dag later kwam hij erachter dat de aandelen voor ongeveer 800% waren gestegen, toen de Turing Pharmaceuticals CEO Martin Shkreli bezit kreeg over de meerderheid van KaloBios aandelen.

https://www.flickr.com/photos/nepascene/22129098909
Martin Shkreli

De AdvisorShares Ranger Equity Bear ETF heeft ongeveer $ 140 miljoen in activa en ongeveer 40 tot 60 short posities op bedrijven met een marktkapitalisatie van minstens $ 1 miljard. Dit is een manier voor individuele beleggers om short te gaan met aandelen van bedrijven die laag geprijsd zijn.

"Hij was gewoon hebberig," zei Lamensdorf van Campbell.

Wanneer is short selling wel een goed idee?

Een professionele 'short seller' heeft inzicht in de technische en financiële analyses waarbij jij waarschijnlijk geen toegang tot hebt. Daarnaast moet je voldoende kennis en expertise hebben. Deze heb je niet in één jaar, maar moet je met veel geduld opbouwen. Je moet het spel leren spelen en leren wanneer je voor de lange termijn moet gaan en wanneer je juist voor de korte termijn moet gaan.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.099 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden