Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Vormen robotadviseurs een bedreiging voor indexfondsen?

Een passieve investeringsstrategie is een type van investeren met een focus op goed onderzochte acties. Heel wat van de robotadviseurs gebruiken deze investeringsstrategie die aantoont hoe moeilijk het is om beter te presteren dan de grote marktindicies. Wat zegt dat over de robotadviseurs?

Wat als iedereen investeert in indexfondsen?

Hoe zou dit fenomeen een impact kunnen hebben op robotadviseurs, waarvan vele een focus hebben op indexfondsen? Betekent dit het einde van de robotadviseurs? Het argument dat wanneer iedereen in een indexfonds investeert ze hun grote voordeel verliezen, dwaalt al sinds eeuwen rond.

Als deze veronderstelling waar is, en de meerderheid van de robotadviseurs baseren zich op een passieve manier op indexfondsen, wat gebeurt dan met de industrie? Hoewel het een sector is die nog steeds in de kinderschoenen staat, is het belangrijk om ook dit facet goed te begrijpen.

Lees meer: Tips voor beleggers met weinig geld

Kunnen robotadviseurs massaal mislukken door een implosie van die passieve indexfondsinvesteringsstrategie?

Even horen wat Charlie Munger, de voornaamste businesspartner van Warren Buffett te zeggen heeft over indexfondsen: “Indexfondsen zullen permanente eigenaars zijn die nooit kunnen verkopen. Dat geeft hen macht die ze waarschijnlijk niet gaan gebruiken”. Een andere legendarische belegger, Mario Gabelli, ziet het zo: “Indexfondsen stellen een management niet in vraag. En dat leidt tot een management dat niet alles ten dienste stelt van de aandeelhouders”.

Vanuit een puur statistisch standpunt, wanneer iedereen dezelfde aandelen koopt, zou het mogelijk zijn dat andere aandelen deze overtreffen. Want er is geen tegenpartij om mee te handelen. Dus betekent dit dat indexfondsen vervloekt zijn en dat de robotadviseurs op een zinkend schip zitten?

Experts menen dat robotadviseurs niet hoeven te mislukken. Ondanks hun stijgende populariteit wordt maar 1 euro op de 5 geïnvesteerd in indexfondsen. Bovendien is er geen tekort aan (institutionele) beleggers die graag aandelen eruit pikken.

Lees meer: Beheren robotadviseurs straks jouw geld?

Conclusie

Het argument tegen indexering van de aandelenmarkt houdt al lange tijd stand. Investeerders mogen dan al andere standpunten innemen, niets wijst erop dat een passieve indexfondsinvesteringsstrategie aan efficiëntie inboet. Dus, wie zich zorgen maakt over de robotadviseurs, die kan op beide oren slapen. Op korte termijn zal deze strategie weinig invloed hebben.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.056 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden