Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Prins Al-Waleed: de investeerder met blauw bloed

Prins Al-Waleed: vooraanstaande Saoedi maar vooral ondernemer én succesvol investeerder. Al in 1997 ontdekte hij Apple, investeerde later ook in Twitter en is samen met Bill Gates eigenaar van de Four Seasons hotelketen. Zijn portfolio is om van te likkebaarden en toch kennen we de belegger met blauw bloed amper.

Wie is Prins Al-Waleed?

De Saoedische prins Al-Waleed Bin Talal bin Abdulazziz al-Saoed is, naast lid van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië, een bekende ondernemer en investeerder. De prins werd in 1955 in Jeddah, Saoedi-Arabië geboren. Na een studie business administration aan Menlo College haalde hij zijn master in sociale wetenschappen aan Syracuse University, beiden in de Verenigde Staten. De jaren die Prins Al-Waleed in de VS doorbracht hebben hem, volgens velen, een Westerse kijk op het leven gegeven. Zijn tweespalt tussen Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, maakten van hem een bruggenbouwer voor vele internationale bedrijven. Hoeveel van zijn financiële successen hij te danken heeft aan zijn afkomst en familiefortuin is niet duidelijk. Persoonlijk bouwde hij een sterke naam op nadat hij investeerde in het Amerikaanse Citicorp. In de jaren ’90 was dit voor velen een gigantisch risico maar voor prins Al-Waleed draaide het uit op een gouden investering.

De slimme investeringen van Al-Waleed bin Talal al-Saoed

De investering die Prins Al-Waleed op de kaart zette als bekende belegger was dus een serie aankopen in Citicorp in de jaren ’90. In die tijd verkeerde de Amerikaanse bank in woelige wateren. Aanvankelijk was het niet duidelijk of Al-Waleed wel de kant van het succes had gekozen. Na het verstrijken van enkele jaren bleek zijn aandeel in Citicorp al gauw zo'n 800 miljoen dollar waard te zijn. In 2005 werd zijn aandeel zelfs op 10 miljard dollar gewaardeerd.

Tegenwoordig investeert de prins voornamelijk in hightech groei-industrieën, waarbij hij enig risico niet schuwt. Nog voor de beursgang van Twitter had Al-Waleed al meer dan honderd miljoen dollars geïnvesteerd in de microblogsite. Al in 1997 investeerde de prins in Apple, vandaag is ook die investering vele miljarden dollars waard. Deze beleggingen maakt hij met behulp van een klein team investeringsadviseurs vanuit zijn kantoor in Riyad. Alle activiteiten werden ondergebracht in Kingdom Holding, een investeringsmaatschappij naar het voorbeeld van Berkshire Hathaway van Warren Buffett. De prins bezit zelf 95 procent van de aandelen van deze Kingdom Holding. Daarnaast zijn er nog honderden andere interessante investeringen in onroerend goed, hotelketens, mediabedrijven,…

Al-Waleed investeert vooral in onvervangbare merken binnen hun sector. Daar is hotelketen Four Seasons een goed voorbeeld van. Bovendien moet het merk een globale aanwezigheid hebben en het potentieel om een groei van 20% te realiseren binnen de 10 jaar. Prestige is voor de prins ook geen onbelangrijke factor: zo maken ook Euro Disney in Parijs en het legendarische hotel Savoy in Londen deel uit van zijn portfolio.

Het vermogen van Prins Al-Waleed bin Talal van Saoedi-Arabië

Het vermogen van prins Al-Waleed bin Talal wordt, afhankelijk van de bron, geschat op 20 tot 24 miljard dollar, waarmee hij sowieso tot een van 's werelds rijkste mensen behoord. Het exacte bedragt heeft in het verleden al eens tot een verhitte discussie geleid. Zo lag de prins jarenlang in de clinch met het bekende Forbes omdat ze zijn vermogen te laag hadden ingeschat. Al-Waleed is in ieder geval niet bang om zijn welvaart tentoon te spreiden en heeft volgens verschillende bronnen bijna een miljard dollar aan sieraden in zijn bezit, naast talloze paleizen, woningen en een jacht waarvan de waarde op zo'n 500 miljoen dollar wordt geschat.

Quotes en adviezen van Prins Al-Waleed

"Als ik iets doe, doe ik het op spectaculaire wijze of ik doe het niet.”

"Geen enkel bedrijf moet afhankelijk zijn van een enkel persoon, hoe slim of geniaal die persoon ook is. Dit geldt voor Apple, NewsCorp, Citibank en elk ander bedrijf ter wereld.”

"Een succesvolle onderneming heeft het best mogelijke management nodig én een plan voor de opvolgers van datzelfde management."

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.099 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden