Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Online markten bieden nieuwe mogelijkheden voor investeerders

Aandelenkoersen die lastig te voorspellen zijn en banken die je amper nog wat te bieden hebben. Hoe halen investeerders in godsnaam nog aanvaardbare rendementen zonder een torenhoog risico te lopen? Een deel van het antwoord kan geboden worden door alternatieve beleggingen en investeringen. Dankzij de nieuwe online toepassingen worden nieuwe markten aangeboord.

Zo’n nieuwe toepassingen die er kwamen dankzij innovatieve internettoepassingen zijn peer-to-peer leningen. Een peer-to-peer netwerk laat toe om ontleners en leners in contact te brengen met elkaar. Eenvoudig gesteld: jij wil geld investeren en iemand langs de andere kant hoopt smachtend op een investeerder. Als beide partijen zich kunnen vinden in de voorwaarden staat niets een goede contact nog in de weg.

Wie geld uitleent kiest zelf naar wel project de centen gaan. Bovendien heb je de mogelijkheid, zo je wil de macht, om de interestvoet te bepalen. Een peer-to-peer leenplatform kent tal van voordelen maar een absolute transparantie maakt er deel van uit. Je krijgt er ook een inkijk in de stand van zaken. Hoeveel procent van de lening werd goedgekeurd? Waaraan zal jouw investering geïnvesteerd worden? Waar de investeerder van op aan kan, is een goede screening van de bedrijven die een lening vragen.

Net zoals bij eender welke investering vermijd een deel van het risico door een diversificatie toe te passen. Diversifiëren op een peer-to-peer netwerk kan je doen door te investeren in verschillende bedrijven in verschillende sectoren in verschillende landen. Heel wat ervaren investeerders opteren om te werken met beperkte bedragen. Ook dit heeft tot doel om het risico tot een minimum te herleiden.

Peer-to-peer netwerken, of kortweg P2P, onderscheiden zich van elkaar door enkele zaken. Sommigen beperken zich tot kleine investeerders, anderen stellen dan weer een minimum bedrag voorop. De termijn voor het verstrekken van een lening kan ook wel eens verschillen. Daarom is het belangrijk om de voorwaarden goed na te lezen.

P2P gelijkt in vele opzichten heel sterk op crowdfunding. Waarbij crowdfunding specifiek een bedrijf of project steunt, kan een P2P-actie opgezet worden om een specifiekere case te steunen. Een eenmalige actie of zelfs een particulier met een leuk idee. Crowdfunding kreeg onder andere door de populariteit van sites zoals Kickstarter de bovenhand waardoor het principe van P2P-netwerken wat ondergesneeuwd raakte. Een onderzoek uit 2014 voorspelde nog een explosieve groei van de P2P-markt tot 50 miljard wereldwijd. Exacte globale cijfers zijn niet voorhanden maar de markt groeit gestaag. In 2015 leenden investeerders uit Groot-Brittannië meer dan 3 miljard pond uit via P2P-netwerken.

Toch loopt het soms ook eens mis, dat bewees het Chinese P2P-netwerk Ezuboa begin 2016. De Chinese politie arresteerde 21 personen nadat ze ontdekt hadden dat maar liefst 95 procent van de projecten op de netwerksite vals waren. Ondertussen pompten ongeveer 900.000 investeerders meer dan 7 miljard dollar in de niet bestaande projecten. Dit is de grootste fraude met P2P-netwerken tot op heden.

Vergeet niet dat ook een peer-to-peer platform een commercieel initiatief is. De kosten die gepaard gaan met een P2P-netwerken liggen rond de 1 procent van het geïnvesteerde kapitaal. De best bekende initiatieven zijn Bondora, geldvoorelkaar.nl, Lendico en Bandaclub. Ken je nog initiatieven? Laat ze ons gerust weten!

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.099 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden